2024. március 29. - Auguszta

Beszámoló a kisebbségekről

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága keddi ülésén általános vitára alkalmasnak találta a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek 2005 és 2007 közötti helyzetről szóló kormánybeszámolót.
2008. március 11. kedd 21:06 - Hírextra
A testület tíz kormánypárti igen, nyolc ellenzéki nem szavazat ellenében támogatta a kétéves jelentést.
Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi főosztályának vezetője közölte: a kormány feltett szándéka, hogy még ebben a ciklusban az Országgyűlés elé kerüljön a kisebbségek parlamenti képviseletéről szóló koncepció, amelyet rövidesen politikai egyeztetésre bocsátanak.

Elmondta: a 2005-2007 közötti időszakban folytatódott a korábban megkezdett jogalkotói munka a kisebbségi területen. A kisebbségi joganyag módosítása 2005. októberében történt meg - emlékeztetett.

A politikus közölte, hogy a vizsgált két évben "a költségvetési támogatások tekintetében a szinten tartás, néhány területen csökkenés volt jellemző".

Németh Erika szólt arról is, hogy jelenleg 2001 települési, 57 területi és 13 országos kisebbségi önkormányzat működik.

Több ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy komoly anyagi forráskivonás történt a kisebbségi területről, valamint, hogy egyes mutatók nem változtak, sőt esetenként romlottak is. Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke azt mondta, hogy elkeserítő a kisebbségek támogatására fordított összeg, a területről mintegy egymilliárdos forráskivonás történt.

Farkas Flórián (Fidesz) szerint a kisebbségpolitika soha nem volt olyan rossz helyzetben, mint most; a kormánynak újra kell gondolnia a cigánypolitikáját. Mint mondta, ezért nem javasolja elfogadása a beszámolót.

Teleki László (MSZP), aki támogatásra javasolta a jelentést, azt mondta, hogy a kormány kisebbségbarát politikát folytat, és példaként említette a roma tanulók támogatására fordított ösztöndíjak anyagi hátterét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását