2024. április 28. - Valéria

Lomnici: Kevesebb teher lehetne

Az eljárási törvények egyszerűsítésével csökkenthetők a jövőben a bíróságok terhei - közölte Lomnici Zoltán főbíró hétfőn Pécsett.
2008. március 10. hétfő 17:11 - Hírextra

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács legutóbbi ülésén tárgyalta és áprilisban újra napirendjére tűzi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ezt szolgáló javaslatcsomagját, melyhez saját elképzeléseit is hozzáteszi. Attól kezdve a jogalkotón múlik, hogy a változtatásokból mennyi valósul meg és azok mikor lépnek életbe - mondta az OIT és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Baranya Megyei Bíróság értekezletét követő tájékoztatón.

Lomnici Zoltán példaként hozta fel, hogy az elképzelések szerint a helyi bíróságok hatáskörébe tartozó azon vagyonjogi pereknél, ahol a perérték az egymillió forintot nem haladja meg, gyorsított eljárásban, bizonyos feltételek esetén két tárgyalási nap alatt dönthetnének. Csökkentenék a jogorvoslatok jelenlegi indokolatlanul magas számát, s felmerült az is, hogy a jövőben a közjegyzők is kibocsáthatnának fizetési meghagyást.

A főbíró utalt rá: tavaly több mint 1,4 millió ügy érkezett a bíróságokra, s ez a szám évente 120 ezerrel nő. Csak fizetési meghagyásból 437 ezer érkezett 2007-ben.

Mivel a bírósági dolgozók létszámának növelésére anyagi okok miatt kevés az esély, az eljárási jogszabályok egyszerűsítése jó megoldásnak tűnik, hiszen jelentős energiákat szabadíthat fel - vélekedett Lomnici Zoltán, akinek júniusban lejár hatéves főbírói megbízatása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását