2024. május 3. - Tímea, Irma

Szabadi Vilmos a Zeneakadémián

Évfordulós koncertet ad szombaton este a Zeneakadémia nagytermében Szabadi Vilmos hegedűművész, aki negyedszázada nyerte meg a Magyar Rádió versenyét, majd a Hubay Jenőről elnevezett hegedűversenyt. Azóta a világjáró magyar muzsikusok sorát gyarapítja - k
2008. március 8. szombat 07:00 - Hírextra
Szabadi Vilmos spanyolországi koncertjeiről hazatérve elmondta az MTI-nek, hogy nem először járt az Ibériai-félszigeten, ahová egyébként a jövő héten visszatér állandó kamarapartnerével, Gulyás Márta zongoraművésszel. 1995 áprilisában például a spanyol királyi kincstár tulajdonában lévő, 1701-ben készített Stradivari hegedűn játszott Dmitrij Baskirov és Ivan Monhigetti társaságában, Madrid legnagyobb koncerttermében, az Auditorio Nacionalban.

Kiemelte: a spanyol zenei hagyomány és élet sokkal gazdagabb, mint Magyarországon gondolják. Az évfordulós koncerten francia műsort ad, úgy véli, olyan művek szólalnak meg, amelyek univerzálisan tükrözik a pályáját. Ravel Tzigane-ja élete első CD-jének alapdarabja és valamennyi versenyén játszotta. A Heifetz-átiratok jól jellemzik egy hegedűművész hangszertudását, és számára a mester örök példaképül szolgál, a César Franck-szonáta pedig a kedvencek közé tartozik.

Hozzátette: magyar darabot is szerettek volna játszani, hiszen 14 magyar hegedűversenyt vett lemezre, de ebbe a műsorstruktúrába most ilyen mű nem fért be. Reméli, ezúttal elnézi ezt a közönség, hiszen tudható, két MIDEM-nagydíjat nyert (2002 és 1999-ben) Cannes-ban a Dohnányi-hegedűversenyeket és Bartók fiatalkori szonátáját tartalmazó CD-ivel.

Solti György és a Londoni Filharmonikusok meghívására Szabadi adta elő Bartók második hegedűversenyét a londoni Royal Festival Hall Bartók-gálakoncertjén, 1988-ban. Egyetlen magyar állampolgárként lépett föl 1992. október 22-én - Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate társaságában - Solti György 80. születésnapi koncertjén, a Buckingham Palotában.
Szabadi Vilmos a tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándor és Fenyves Lóránt kurzusán végezte. Az elmúlt években számtalan mesterképzést adott világszerte.

1992-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 1983-ban készült első lemeze, amit 38 újabb felvétel követett. 1995-ben, mint művészeti vezető, megalapította a nyári Kastély Kamara Koncertek hangversenysorozatot, előbb Keszthelyen, majd Gödöllőn. 1999-ben megalakította a Wiener Belvedere Triót.

Hangszere egy cremonai mesterhegedű: egy Laurentius Storioni 1778-ból, amely az állami kollekcióból való.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását