2024. április 26. - Ervin

Mérgezett sasok

Az elmúlt tíz évben 71 sast mérgeztek meg, köztük 31 parlagi, 39 réti és 1 szirti sast. Emellett 19 fokozottan védett és 646 védett madár lett mérgezés áldozata. A természetvédelmi kár mértéke több mint 90 millió forint - foglalta össze közleményében a sa
2008. március 6. csütörtök 18:42 - Hírextra

Az elmúlt két évben megsokszorozódott az ilyen esetek száma. Összesen 53 sast mérgeztek meg, 29 parlagi, 23 réti és egy szirti sast. Természetvédelmi értékük 52,5 millió forint. Közülük mindössze tíz példányt tudtak meggyógyítani és szabadon engedni, kettőt még jelenleg is kezelnek.

Az elmúlt két hónapban történt az eddig valaha regisztrált legnagyobb mértékű pusztulás: 20 sast mérgeztek meg, egy parlagit és 11 rétit. A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint a természetvédelmi kár a feltüntetett értékeknél jelentősen nagyobb, hiszen a tetemek nagy részéről nem szereznek tudomást a szakemberek.

Rendkívül jelentős kárról van szó, hiszen mindkét érintett faj (parlagi, réti) fokozottan védett madár, országos állományuk az elmúlt évtizedek természetvédelmi erőfeszítéseinek köszönhetően ugyan emelkedett, de még mindig csak 85 pár a parlagi sas és 160 pár a rétisas esetében. Így az elmúlt két évben megmérgezett 29 parlagi sas az ezen időszak egész európai uniós szaporulatának több mint 10 százaléka. A közelmúltban elszaporodott bűncselekmények a világviszonylatban egyedülálló kárpát-medencei populációt néhány év alatt a kipusztulás szélére sodorhatják.

A mérgezéseket minden megállapított esetben olyan növényvédőszerek okozták, amelyeket vagy kivontak a forgalomból, vagy folyamatban van kivonásuk. A sasmérgezések között egyelőre nincs arra utaló nyom, hogy bármikor is növényvédelmi célra nem megfelelően kihelyezett vegyszerek okozták volna véletlenül a pusztulást - áll az MME tájékoztatójában.

A mérgezést elkövetők a legtöbb esetben az apróvad- vagy háziállat-állományukat féltik a vadon élő ragadozóktól és ezért nyúlnak az illegális eszközhöz. A célpontok a legtöbb esetben valószínűleg nem a sasok, hanem a rókák és a varjúfélék (amelyek egyébként legális eszközökkel gyéríthetők lennének), azonban a mérgezés nem szelektív, így gyakorlatilag bármely ragadozó, vagy dögevő életmódú állat áldozattá válhat.

Ha bebizonyosodik, hogy szándékos mérgezés történt, az elkövető öt évig terjedő börtönbüntetésre, és az eset súlyosságától függően több millió forintos kártérítésre ítélhető. Eddig egy ügy zárult le ítélettel, amikor is egy gazdát, aki a helytelen vegyszerhasználattal 115 daru pusztulását okozta, közel 15 millió forintos kártérítésre ítéltek. Több ügyben még nyomozás folyik, egy eset a bíróság előtt van.
Az MME és a nemzeti parkok szakemberei úgy próbálnak küzdeni a mérgezések ellen, hogy folyamatosan ellenőrzik a területeket. A beteg madarakat állatorvoshoz viszik, illetve a begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják.

A jövőbeli esetek megelőzése csak úgy lehetséges, ha több mérgezést elkövető elnyeri büntetését, valamint ha a veszélyes szerek végleg eltűnnek, nemcsak az engedélyezett termékek listájáról, hanem a legeldugottabb raktárakból is.

Amennyiben valaki beteg vagy elpusztult ragadozó madarat talál értesítse a Magyar Madártani Egyesületet (HU +36 305254071 Call , mergezes@mme.hu), vagy a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot (elérhetőségük megtalálható a www.nemzetipark.gov.hu weboldalon).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását