2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP-ből kilépni helyi ügynek számít

Helyi konfliktusok miatt lépnek ki tagok az MSZP-ből és lépnek be az Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP) - állította egybehangzóan a két baloldali párt budapesti vezetője csütörtökön az MTI-nek. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az MTI-nek
2008. március 6. csütörtök 18:26 - Hírextra
A szervezők találnak a helyi szervezeteknél olyan politikusokat, akik valamilyen szempontból kielégítetlen ambíciókkal rendelkeznek - fűzte hozzá.

A szocialista politikus egyetértett azzal a vélekedéssel, hogy az átlépéseket helyi ügyek motiválják.
Az MSZP budapesti elnöke szerint az átlépések ártanak a két párt közösen elfogadott stratégiájának, mert nem bővítik a közös szavazóbázist, hanem rövid távon elbizonytalanítják.

Mint mondta, különböző szinteken több konzultációra is sor került már a két párt között és az MSZP ezeken jelezte, hogy ezt a gyakorlatot nem tartja szerencsésnek.

Burány Sándor közölte: reméli, hogy az MSZDP minél gyorsabban túljut azon a korszakon, hogy volt MSZP-sekből építi ki helyi szervezeteit, és politikai erőiket a közös stratégiára tudják fordítani. Mint mondta, 40-50-en léptek ki a fővárosi pártszervezetből. Arra a kérdésre, lesz-e valamilyen szankció az átlépőkkel szemben, úgy fogalmazott, hogy hivatalos szankciót alkalmazni nem tudnak, "a helyi szervezetek, ha akarnak, politikai nyomást gyakorolhatnak az átlépettekre".

Ha az átlépőknek van olyan funkciójuk, amit az MSZP színeiben nyertek el az országgyűlési vagy az önkormányzati választáson, arról mondjanak le - közölte Burány Sándor. Hozzátette: inkább a listáról bekerült képviselők esetében számítanak arra, hogy lemondanak funkciójukról.

Hegedűs Sándor, az MSZDP fővárosi szervezetének elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy a fővárosi tagság (150 fő) egyharmada az MSZP-ből átlépő politikus. Azt mondta, minden belépőtől egyetlen dolgot kérdeznek: más pártnak nem tagja-e.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy az új belépők átveszik az irányítást az MSZDP-ben, Hegedűs Sándor azt mondta, egyelőre nem érzik, hogy "ellenséges kivásárlásnak" lennének az áldozatai. Szerinte nem is azok lépnek át az MSZP-ből, akik Gyurcsány Ferenc ellen lennének. Azok lépnek át - folytatta -, akik 15-20 éve az MSZP-ben dolgoztak, tisztségeket viseltek, majd 2006-ban elvesztették azokat.

Kitért arra, hogy az MSZDP-be újonnan belépők hat hónapig nem választhatóak meg vezető tisztségviselőnek, így az átlépéseknek ez nem lehet a motivációja. A szociáldemokrata politikus megerősítette a Hírszerző internetes portál azon információját, miszerint április 19-én országos pártértekezletet tartanak az MSZDP-be belépett új tagokkal kapcsolatban.

A szocialista párt budapesti szervezete február 20-án fogadott el ajánlást, amit a kerületi elnöki értekezlet kiegészített azzal, hogy az átlépések eszkalációjának megakadályozása érdekében szükségesnek tartják: egyetlen átlépés se maradjon szankció nélkül.

Ezen a héten szerdán derült ki, hogy Hárs Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője is átlépett az MSZDP-be. Ő az első parlamenti képviselő, aki így tett. Vele együtt több mint 20 józsefvárosi MSZP-s lépett át.

Idén januárban a fővárosban előbb Óbudán, majd Zuglóban több MSZP-s önkormányzati képviselő lépett ki a helyi szocialista frakcióból; a kilépők megalakították az MSZDP helyi képviselőcsoportját és alapszervezetét. Voltak átlépők a XVII. kerületben is.

Kapolyi László, az MSZDP elnöke, szocialista parlamenti képviselő februárban az MTI-nek azt mondta, az MSZP-tagok közül sokan lépnek át a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba és ez is hozzájárulhat az MSZDP megerősödéséhez.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, és Kapolyi László, az MSZDP vezetője, szocialista országgyűlési képviselő tavaly decemberben írta alá a két párt együttműködési megállapodását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását