2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány és igaza - közlemény

Több vezeték, nagyobb biztonság. A legújabb orosz-ukrán gázvita is a kormány álláspontját erősíti meg: Magyarország biztonságát szolgálja a Nabucco gázvezeték és a Déli Áramlat megépítése is, amelyeket egyaránt támogat az Európai Unió.
2008. március 5. szerda 12:41 - Hírextra
Magyarország gázellátása biztonságban van. Az orosz-ukrán elszámolási vita azonban ismét felhívja a figyelmet az esetleges kockázatra, amit felelős kormányzati politikával lehet mérsékelni.
Az ország gázellátása annál biztosabb lábon áll, minél több vezetéken keresztül és minél több forrásból kaphat földgázt. Jelenleg ugyanis egyetlen vezetéken, egyetlen forrásból érkezik a Magyarországon felhasznált évi 14-15 milliárd köbméternyi földgáz mintegy 80-85 százaléka. Ez kerülhet veszélybe, ha ezzel az egy vezetékkel technikai probléma adódik.

További kockázatot jelenthet, ha Magyarország ugyan rendesen fizet partnereinek, de a tranzitországokkal elszámolási vitája akad a szállítónak.

Magyarország számára elsőrendű érdek, hogy ezt a kockázatot mérsékelje. A kormány ezért kötelezte el magát a Nabucco gázvezeték megépítése mellett, ezért vesz részt a munkában és ezért állt az élére az előkészítést felgyorsító kormányközi megállapodás tető alá hozásának.

Felelős kormánynak azonban az a dolga, hogy minél nagyobb biztonságot szavatoljon az országának. Az Európai Unió által szintén támogatott Déli Áramlat megépítése ezt biztosíthatja, hiszen a szállítási útvonalat tekintve választási lehetőséget ad a Testvériség gázvezetékhez képest.
Daróczi Dávid kormányszóvivő

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását