2024. május 5. - Györgyi

De Blasio Antonio sajtóközleménye

De Blasio Antonio fideszes néppárti képviselő üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság azon állásfoglalását, amelyben kimondta, hogy a töredékszavazatok visszaosztásának nem feltétele a közös lista, így a 2006-os évi pécsi önkormányzati választásokon a jobboldali p
2008. március 5. szerda 20:56 - Hírextra

A pécsi származású európai parlamenti képviselő sajnálatosnak tartja, hogy annak idején a Baranya Megyei Bíróság - mint bebizonyosodott, jogilag nem helytálló - döntése következményeképpen a városvezetés legitimációja a közgyűlés megalakulásának pillanatától megkérdőjelezhető. A közgyűlés összetétele nem a választók akaratát tükrözi, ezért illegitim.

De Blasio Antonio rámutatott, hogy elfogadhatatlan az a gyakorlat Magyarországon, hogy a politikai hatalmat hazugsággal, csalással vagy akár téves döntésre alapozva gyakorolják akár kormányzati, akár önkormányzati szinten.

Az Európai Parlament néppárti képviselője hangsúlyozta, hogy egy ilyen legitimációs válság esetében - annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása nem kötelezi az érintetteket arra, hogy a jelenlegi jogtalan állapoton változtassanak - egy európai jogállamban elvárható, hogy a demokratikus elvek tiszteletben tartása mellett Pécs város közgyűlése feloszlassa magát. Így az új választások kiírása után a városvezetésbe azok és olyan arányban kerülnének be, akiket a város polgárai megválasztanak. De Blasio Antonio véleménye szerint egyedül ez lehet az európai politikai kultúrának megfelelő megoldás.

A fideszes képviselő nem érti a szocialista városvezetés azon nyilatkozatát, mely szerint a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása csak egy vélemény a sok közül. De Blasio Antonio súlyos tévedésnek tartja, hogy a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága állásfoglalását figyelmen kívül lehet hagyni.

Magyarország demokratikus jogállam, és erre az alkotmányos tételre hivatkozva nem lehet a jövőbe tovább fenntartani az antidemokratikus helyzetet. A fideszes európai parlamenti képviselő álláspontja szerint a közgyűlésnek fel kell oszlatnia magát, és haladéktalanul rendkívüli önkormányzati választásokat kell kiírni Pécsett, így a pécsi polgárokra bízva a jelenlegi tarthatatlan helyzet megoldását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását