2024. május 10. - Ármin, Pálma

Rukola és madársaláta

Az utóbbi tíz évben az egyik legnépszerűbb nemzeti konyha az olasz lett Magyarországon: az otthon is elkészíthető olasz fogásokhoz ma már egyre több helyen lehet kapni friss fűszernövényeket és újabban vetőmagokat is.
2008. március 4. kedd 08:09 - Hírextra
A pasták, azaz tészták, a pizzák, a mozzarellás ételek, a capresék, a lasagnék elengedhetetlen fűszere a bazsalikom, amelyet ma már az ablakban cserépben, az ablakpárkányon vagy az erkélyen sokezer háziasszony termeszt Magyarországon.

Divatba jöttek olyan különleges zöldségfélék is, amelyek régebben ismeretlenek voltak, mint a fürtös vagy koktélparadicsom, az édeskömény, a sárga cukkini, sőt az okra is.

A mediterrán, friss zöldfűszerek a nagy szuper- és hipermarketekben cserépben is kaphatók, de újabban már különleges vetőmagok is segítenek abban, hogy ne csak a legjellemzőbb mediterrán zöldfűszerek legyenek egy karnyújtásnyira a háziasszonytól, hanem azoknak is speciális, olasz tájjellegű fajtái.

Az egyik budapesti csemegeáruházban a világ legrégebbi olasz családi vállalkozás vetőmagjait árusítják.

A Franchi Sementi család története egészen 1783-ig nyúlik vissza - olvasható az áruház honlapján. Az olasz család több mint 220 éve termeszt genovai bazsalikomot, lila articsókát, oregánót, zsályát, rukolát, madársalátát, San Marzano paradicsomot, okrát, édesköményt, sárga cukkinit vagy például Principe Borghese fajtájú paradicsomot.

Ezek vetőmagjait a világ sok országába, így újabban Magyarországra szállítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását