2024. április 29. - Péter

Magyarországon tárgyal az albán miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc meghívására ma Budapesten tárgyal Sali Berisha albán miniszterelnök; a két kormányfő a kétoldalú kapcsolatok áttekintése mellett az euroatlanti integrációról és a nyugat-balkáni régió stabilitásáról tárgyal. A függetlenségét február 17-én
2008. március 4. kedd 08:14 - Hírextra
A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a találkozó időzítésében fontos szerepet játszik – a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének szándéka mellett – az áprilisi NATO-csúcsértekezlet várható döntése a szervezet bővítéséről Albániával; ezt Magyarország támogatja.

A két miniszterelnök találkozóján a gazdasági együttműködésről is szó esik; a látogatás keretében sor kerül magyar és albán üzletemberek találkozójára.

Sali Berisha magyarországi látogatása kapcsán a múlt héten az MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a két ország "nagyon baráti együttműködését" szeretné tovább erősíteni, illetve albániai beruházásokra bátorítani a magyar befektetőket. Mint mondta, üdvözölné, ha a Mol magyar olajtársaság is részt venne az Alpetrol albán olajcég 85 százalékának értékesítésére kiírt nemzetközi versenypályázaton.

Albánia Koszovó függetlenségének kikiáltása, február 17. másnapján ismerte el Koszovót. A tiranai kormány már korábban jelezte: segíteni fogja az új állam gazdaságát, biztosítva számára Albánia adriai kikötőinek használatát.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter február 27-én azt mondta, Magyarország a Koszovót elismerő országok között lesz, de a függetlenség elismerésével meg kell várnia azt a pillanatot, amikor ez a vajdasági magyarságot és a magyar-szerb kapcsolatokat a legkevésbé veszélyezteti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását