2024. április 26. - Ervin

Kármán Irén petíciója

Kármán Irén petícióban kérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy tegyék vissza a rendőrség internetes honlapjára az olajügyekben egyszer már elhelyezett, de február elején levett iratokat. A petíciót az országos rendőrfőkapitány nem vette át, a
2008. március 3. hétfő 13:38 - Hírextra

Kármán Irén petíciójában - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - azt kérte Bencze Józseftől, hogy folytassák tovább a rendszerváltást követő években az olajjal kapcsolatos gazdasági visszaélések ügyében készült jelentések felülvizsgálatát. Emellett azt kérte, tegyék vissza a rendőrségi honlapra a februárban levett iratokat is.

Mint írta, véleménye szerint a nyilvánosságot becsapták azzal, hogy még olyan információkat is kitakartak a feltett iratokból, mint például az olajszállítmányok vasúti szállításának útvonala.
Arra kéri az országos rendőrfőkapitányt, hogy folyamatosan tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy "kik voltak azok az emberek, cégek, cégcsoportok, akik a magyar gazdaságot a sorozatos adó- és jövedéki csalásaikkal tönkretették".

Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a távirati iroda érdeklődésére azt mondta, az országos rendőrfőkapitány nem politikus, a törvény nem teszi lehetővé, hogy államigazgatási szerv vezetőjeként petíciót vegyen át. Mint mondta, ha Kármán Irénnek kifogása van, akkor jogorvoslattal élhet, többek között az ORFK panaszirodáján.

Kármán Irén a távirati irodának azt mondta, a petícióját - mivel az országos rendőrfőkapitány nem vette át - leadta a rendőrség panaszirodáján.

Mint ismert, az ORFK még november 12-én helyezett el három, az olajügyekben folytatott nyomozás során keletkezett iratot a honlapján, ezek december 29-éig voltak elérhetők, a többi anonimizált irat pedig 2007. december 29-e és 2008. február 1-je között. Ezáltal az ORFK álláspontja szerint megvalósult az olajbizottság részére kitűzött feladat, a nyilvánosság tájékoztatása.

Kármán Irén újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Augusztus elején a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat.

A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elhangzott: a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását