2024. április 25. - Márk

Mi marad Putyinnak?

Az elnöki tisztségből távozó Vlagyimir Putyinnak át kell adnia utódának a hatalmat, a sok hivatalos elnöki rezidenciát, az autókat, a különleges kommunikációs eszközöket és az őrséget, de azért számos társadalmi és anyagi privilégium megmarad neki.
2008. március 2. vasárnap 16:09 - Hírextra

Az elnöki tisztségből távozó személyeknek és családtagjaiknak való juttatásokról szóló törvény - amelyet az állami duma azért fogadott el annak idején, hogy a távozó Borisz Jelcinnek és családjának biztosítsa a nyugodt és jómódú jövőt - Vlagyimir Putyinra is vonatkozik.

E jogszabály értelmében az elnök továbbra is mentességet élvez, vagyis nem lehet büntetőjogi, vagy adminisztratív úton felelősségre vonni az elnöki hatalomban véghezvitt tetteiért, kivéve, ha súlyos bűncselekményt követett el.

Az ex-elnöknek is jár a kormányőrség védelme, a különleges kommunikáció és a szállítás - vagyis az autókonvoj, és természetesen az orvosi, továbbá a szanatóriumi-üdülői ellátás és a biztosítás. Az elnöki nyugdíj a mindenkori elnöki fizetés 75 százalékát teszi ki. (Jelenleg az elnök havi 120 ezer rubelt, vagyis mintegy 840 ezer forintnyi összeget kap havonta.)

Mindezen kívül az exelnök kisebb titkárságot tarthat fenn, küldöttségek fogadása esetén használhat bizonyos termeket, és élete végéig élvezheti a rendelkezésére bocsátott állami dácsát, vagyis a város melletti villát.

A Novije Izvesztyija című orosz lap értesülése szerint Putyin a dácsa ügyében már választott: megtartja a novo-ogarjovói rezidenciát, ahol jelenleg is lakik, s ahol már sok hivatalos látogatót is fogadott.

Nem tudni, hogy hogyan érvényesülnek az exelnökre vonatkozó jogszabály kitételei, ha az illető ugyancsak jelentős juttatásokkal járó tisztségben dolgozik tovább, mint Putyin, aki ígérete szerint Dmitrij Medvegyev elnökké választása esetén miniszterelnök lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását