2024. március 29. - Auguszta

Mi változik az idén?

A Deloitte szakértői elemezték és összefoglalták a pénzügyi szektort érintő aktuális adójogi és számviteli változásokat a 2008-as évben. Szemezgettünk a transzferárak, az új áfa törvény, a számviteli és a könyvelési kérdéseket illető módosításokból.
2008. február 28. csütörtök 17:33 - Pálfi Rita
Filmek és transzferárak

Valószínűleg a hazai szabályozások módosításával ugyan, de marad továbbra is létező támogatás a Magyarországon gyártott filmek részére. A kedvezmények biztosítása érdekében már 2004-ben született törvény, és csatlakozásunk után a támogatást egészen 2007 végig jóvá is hagyta az Európai Bizottság. Veszprémi István, a Deloitte tanácsadója hangsúlyozta, hogy a várható változások csak az 2008-tól igénybe vett kedvezményeket érinthetik, és hogy minden bizonnyal a támogatási rendszer továbbra is fent marad, hiszen ez az ország érdeke is.

A transzferárak témáját Gémesi Péter, a Deloitte Zrt. Adóosztályának szenior menedzsere karolta fel. Az APEH legújabb ellenőrzési irányelve mutatja, hogy ezen a területen fokozott ellenőrzésekre lehet számítani. A szokásos piaci ár előzetes meghatározása és a külföldi hatóságokkal való kölcsönös egyeztetési folyamatok is nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak.A törvény módosítások nem érintik lényegesen a Tao hagyományos transzferár szabályait. Amit kiemelt a szakértő, hogy a természetbeni osztalék is az olyan ügyletek közé tartozik már, ahol a piaci ár elvének teljesülnie kell. Visszatérve az ellenőrzésekre: továbbra is a formai megfelelés uralkodik, de egyre gyakrabban fordulhatnak elő tartalmi megállapítások is. Fontos még, hogy az adóhatóság rendelkezik AMADEUS adatbázissal, melynek segítségével meg tudják állapítani a bizonyos tevékenységekhez kapcsolódó piaci haszonkulcsot.

Az ÁFA törvény is hatással van a transzferárakra, ugyanis az általánosan elfogadott (OECD iránymutatásokra épülő Tao) megközelítéssel szemben saját fogalomrendszert épít ki. Ez ellehetetlenítheti a piaci ár alkalmazását olyan esetekben is, ahol egyébként megkívánná a törvény. Azokra az esetekre, ahol az egyik fél nem teljes körűen jogosult az adó levonására, és ennek következményeképpen ÁFA szempontból jelentőssége lehet az árak piacitól való eltérítésének, részletszabályokat is megfogalmaztak.

Új ÁFA törvény

A Deloitte Magyarországon
Magyarországon a szolgáltatásokat a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. illetve a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. nyújtja (melyek közös neve "Deloitte Magyarország"). A Deloitte Magyarországon működő cégei a Deloitte Central Europe Holdings Limited tagvállalatai. A magyarországi Deloitte az ország egyik vezető, szakmai szolgáltatásokat nyújtó cége, amely négy területen — könyvvizsgálat, adó-, vezetési és pénzügyi tanácsadás — kínál szakmai szolgáltatásokat több mint 350 hazai és külföldi szakértőjének segítségével.
És ha már említettük az új áfa törvény, nézzük meg, hogy mit mond ezzel kapcsolatban Pénzely Márta! Véleménye szerint az áfáról való gondolkodás teljesen új alapokra került a 2008. január 1-én hatályba lépő új jogszabálynak köszönhetően. A legfőbb változások a csoportos adóalanyiságot, illetve a pénzügyi szektor adómentességét érintik. Bővült az áfa-alanyiság választásának lehetősége, ebből várhatóan az következik, hogy a pénzügyi szektorból sokan választják majd ezt az adminisztratív szempontból egyszerűbb adózási formát. Ami a pénzügyi tevékenységeket illeti, az új törvény szerint már nem a szolgáltatások jegyzékére hivatkozva határozzák meg az adómentes ügyleteket, hanem ezek főbb jellemzőit követve, az uniós irányelv fogalomhasználatát is igénybe véve.

Kérdés, hogy miként kezelik az olyan ügyleteket, amik 2008 előtt indultak, de az új jogszabály tartalmaz rájuk vonatkozó rendelkezéseket (például lízingügyletek). Erre az eddigi adójogi szabályozáshoz képest újdonságnak számító megoldás született: egy átmeneti rendelkezés. Ez lehetőséget nyújt az adóalanyok számára, hogy mely törvény szabályai szerint kívánják kezelni az ügylet egészét.

Számvitel és könyvelés

Jogharmonizáció és egyszerűsítés jellemezi a számviteli törvény módosításait, emellett a jogalkalmazás során felmerülő gyakorlati kérdéseket is rendez, emelte ki Horváth Attila Péter, a Deloitte Kft. Könyvvizsgálati osztályának igazgatója. A szakértő kiemelte, hogy az új törvény például meghatározza a kapcsolt fél fogalmát is, erre azért volt szükség, mert eddig csak a szűkebb körű kapcsolt vállalkozás fogalma szerepelt. A módosítások egyértelművé teszik a passzív, illetve aktív elhatárolás alkalmazásának feltételeit, ezzel reflektálva a gyakorlat során felmerült problémákra.

Ami a magánszemélyeket is érinti: változik a kifizető fogalma, ezt a külföldről származó
tőkejövedelmekkel kapcsolatban a kifizetői kötelezettségekre vonatkozó szabályok összehangolása tette szükségessé. Módosult az Szja törvény az értékpapír alapú ügyletek vonatkozásában is

Ágoston Katalin, a Deloitte Adóosztályának menedzsere kitért a nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatban arra is, hogy a foglalkoztatói hozzájárulás nem számít jövedelemnek, illetve hogy adókedvezmény érvényesíthető a munkavállalói hozzájárulás esetén.

Szigorodott viszont az adómentes reklám szabályozása és jelentősen szűkítették az üzletpolitikai célú ajándékozás adómentességét is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását