2024. május 3. - Tímea, Irma

"A rendőrségen belüli kizsákmányolás mérhetetlen"

Több mint ötvenmillió forinttal támogatja a rendőrség és a pénzügyőrség az m1-en lassan fél éve szerény sikerrel futó Tűzvonalban című sorozatot - értesült az elmúlt héten a HavariaPress. Ezzel kapcsolatban kerestük meg a Magyar Televízió és az ORFK sajtó
2008. február 26. kedd 17:45 - Pór Károly
Elsőként a Magyar Televíziót kerestük meg levélben és az iránt érdeklődtünk, hogy milyen céllal indították a sorozatot, mely célcsoportnak szánták, mennyire váltak be az előzetes várakozások.

Az MTV érthetően PR–szagú közleményében tudatta, hogy Magyarországon évek óta nem készült hazai gyártású bűnügyi sorozat, és emiatt „a valóságból táplálkozó, modern képi világú Tűzvonalban egy fontos kezdeményezés”. A készítők a bűneseteket a mindennapi életből merítették (pl.: kábítószer-, cigaretta-, ital- és műkincs-csempészet), így a sorozat nem csak izgalmas, fordulatos történeteket mutat be, hanem azt is, milyen problémákkal küzd a társadalom, és a rend őrei hogyan próbálják megoldani ezeket – fogalmaz a közlemény.

A 37 részes sorozat forgatása 2007 júniusában kezdődött és várhatóan 2008 májusáig sugározzák. A tájékoztatásból az is kiderül – amit az állandók nézők amúgy is tudhatnak -, hogy olyan rangos színészek szerepelnek az egyes epizódokban mint Stohl András (ő alakítja a főszerepet, Bordás Attila őrnagy szerepét) Hollósi Frigyes, Jordán Tamás, Gór-Nagy Mária, Trokán Péter vagy László Zsolt, akiknek egyre kevesebb a lehetőségük arra, hogy a televíziók képernyőjén láthatóak legyenek, ráadásul a szokásos honoráriumok töredékéért vállalták el a szerepeket. – Ez mind szép és jó, és szakmailag a film teljesen meg is állja a helyét, de a szigorú piaci versenyben elsősorban a nézettség számít. Márpedig ezen a téren nem a legjobbak a műsor mutatói.



A televízió közleményében úgy fogalmazott, hogy átlagosan 700.000-en nézik vasárnap esténként, de azt már nem tették hozzá, hogy a reklám szempnontból kiemelt korcsoportnak számító 18-49 évesek között csak 134 ezren ülnek le Bordás őrmester kedvéért az m1 képernyője elé. Míg ezzel szemben a két kereskedelmi csatorna korábbi, vasárnaponként játszott sorozatai ennek a többszörösét produkálták nézettségben. A Cobra 11-et a kiemelt korcsoportba tartozók 700 ezren, míg a Walker a Texasi kopót is több, mint 300 ezren nézték (a teljes nézettsége mindkét sorozatnak jóval meghaladja az 1 milliót) az AGB Nielsen piackutató adatai alapján.

A sorozat finanszírozásával kapcsolatban arról számolt be az MTV, hogy mint a játék-, televízió- vagy dokumentumfilmek esetében az lenni szokott, a Tűzvonal készítéséhez is külső forrásokat vettek igénybe. Ilyen külső forrás a rendőrség támogatása, epizódonként 450 ezer forint erejéig. Ehhez jön még aztán hozzá a VPOP által nyújtott 20 milliós támogatás, valamint az Igazságyügyi és Rendészeti Minisztérium is beszállt a „buliba” 7 millióval.

A rendőrség által nyújtott támogatással kapcsolatban Szima Juditot kérdeztük először, aki a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára.

Mi a véleménye arról, hogy a rendőrség sok millió forinttal támogatja a Tűzvonalban című filmsorozatot?

Másra is lehetett volna fordítani, mert elég nagy baj van a rendőrségen belül. A rendőri állomány ugyanis nincs megfizetve és a túlórákat sem igazán számolják el. De fordíthatták volna a határőrök átképzésére is, mert egy határőrből nem lesz rögtön rendőr, az többhónapos átképzést igényel. Sőt, ha a munkavédelmi eszközök megfelelően vannak biztosítva, akkor elkerülhető lett volna az esztergomi tragédia is. De azt is mondhatnám, hogy abból a pénzből tudtak volna kellő mennyiségű WC papírt venni, mert azzal is küszködik a rendőrség, sok helyen ugyanis nincs elegendő. Aztán sorolhatom tovább a higiéniás problémákat, mert 64 irodahelyiségre egy takarítónő jut. Egyszerűen felháborító, hogy kidobják a pénzt az ablakon egy ilyen sorozatra, miközben a munkavégzés feltételei nincsenek biztosítva. Például nincs elegendő mennyiségű számítógép. Idézett tanuk esetén egymásra várakoznak a kollégák, hogy mikor kerülhetnek sorra, de ez csak egy a rengeteg probléma közül.

Önök nem tudnak hatást gyakorolni a vezetésre ilyen esetben?

IRM- állásfoglalás
Az IRM sajtóosztálya alábbi állásfoglalásában reagált a filmsorozattal kapcsolatos botrányra.

„Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak különösen fontos, hogy a rendőrség munkáját, életét az állampolgárok minél mélyebben, minél szélesebb körben megismerjék. Ennek megfelelően a Tűzvonalban című sorozat elkészítését az IRM szakmailag és anyagilag is támogatta. Az anyagi támogatás összege a 2007. évben 7.000.000.-Ft + Áfa költséget igényelt. Mivel a rendőrség önálló költségvetési szerv, ezért a minisztérium nem avatkozik, és nem avatkozott bele az ő általuk nyújtott támogatási formákba. A rendőrség jelentős létszámproblémákkal, pontosabban létszámhiánnyal küzd. Több, mint kétezer rendőri feladatot ellátó személy felvételére lenne szükség. Megítélésünk szerint a filmsorozat összességében olyan valós képet mutat be a magyar rendőrök, rendvédelmi dolgozók tevékenységéről, amelynek haszna kettős. Egyrészt az állampolgárok objektív képet kaphatnak a rendőrség belső világáról, napi gondjairól, a szolgálatellátás körülményeiről, másrészt ezzel a képpel vonzóvá igyekszik tenni a rendőri pályát mindazok számára, akik esetleg hivatásukká kívánják választani azt. Nehéz megítélni, hogy toborzó kampánnyal, reklámokkal ugyanazt a célt el lehet érni, mint egy filmsorozat elkészítésével, azonban mind a két módszer jelentős költségkihatással jár.”
Folyamatosan tiltakozunk, felszínre hozzuk a problémákat, eljárásokat kezdeményezünk, de nincs foganatja. Ha ilyen pénzkidobások mennek a háttérben, ha ez igaz, akkor felháborító. Mióta 1996-ban bevezették a rendőri dolgozókra vonatkozó törvényt, azóta folyamatosan mindenfajta kedvezményt elvonnak. De a szóban forgó esetre visszatérve mondanék még egy példát: tavaly a szakszervezetünk 46 gyereknek szervezett ingyenes tábort, és ehhez támogatást kértünk az ORFK-tól 300 ezer forint értékben. Erre visszaírta nekünk Sipos tábornok úr, hogy szegény az eklézsia. Most akkor mihez képest szegény? Az ablakon kidobunk sokmillió forintot, a nagycsaládos rendőrgyerekeket pedig nem támogatjuk?

És egyáltalán nem kaptak támogatást?

Nem, egy fillért nem adtak! Sőt, amikor a rendőrkollégák elakartak jönni bemutatót tartani a gyerekeknek, azt is csak a szabadidejükben tehették meg, mert a munkáltató úgy állt hozzá. Ehhez képest ilyet megengedni több, mint felháborító.

Mit tudnak tenni?

Hiába próbáljuk felhívni a figyelmet a problémákra, mert például az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál is kezdeményeztünk számtalanszor munkahelyi ellenőrzéseket, de minden esetben elutasították. Nincs visszatartó erő, a rendőrségen belüli kizsákmányolás pedig mérhetetlen. Tiltakozunk, tesszük a büntetőfeljelentéseket, de ha vezetőről van szó, akkor megy a szerecsenmosdatás, ha meg kisrendőrről, akkor megy a földbetaposás!

Az ORFK szóvivői irodája természetesen visszautasította a szakszervezeti vezető vádjait (közleményükben azt állították, hogy táboroztatásra tavaly 2 millió forintot költöttek ) , de azt elismerték, hogy 2007-ben 9 millió 960 ezer forinttal támogatták a sorozatot, és ugyanennyivel szponzorálják 2008-ban is. A film támogatásáról azért döntött a rendőrség, mert úgy ítélte meg, hogy jó reklám számára. - No persze feltéve ha van, aki nézi…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását