2024. április 27. - Zita

Szerbia nem teljesítette nemzetközi kötelezettségeit

Amerikai és európai politikusok szerint Szerbia nem teljesítette nemzetközi kötelezettségeit, mivel nem védte meg a belgrádi nagykövetségeket a függetlenségét kikiáltott Koszovó miatti csütörtöki zavargásokban.
2008. február 22. péntek 18:08 - Hírextra

Jeffrey D. Levine, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének helyettes vezetője, Elmar Brok európai parlamenti (EP) képviselő és Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke erről pénteken Budapesten beszélt, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (EDS) konferenciáján.

Az amerikai diplomata kiemelte: csalódtak a szerbiai kormányzatban, mert nem sikerült eleget tennie a nagykövetségek védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségnek.

Ugyanakkor megértjük, hogy a békés demonstrálókhoz képest az atrocitásokat egy relatívan kis csoport követte el. Nem lehet megmondani, hogy a randalírozók mögött volt-e kormánytámogatás - fogalmazott Jeffrey D. Levine.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem hívja vissza belgrádi nagykövetét, a diplomáciai képviselet tovább folytatja munkáját, az USA továbbra is együtt szeretne működni Szerbiával. Jeffrey D. Levine reményét fejezte ki, hogy nem lesznek további erőszakos cselekmények a függetlenségét kikiáltott Koszovó miatt.

Mint elhangzott, az Egyesült Államok úgy gondolja, Európának kellene vezető szerepet vállalnia a koszovói és a szerbiai helyzet megoldásában. Amerika azonban továbbra is felkínálja segítségét.
Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának néppárti képviselője kiemelte: megérti, hogy demonstrációk voltak a szerb fővárosban, hiszen egyik ország sem örülne egy ilyen nemzetközi döntésnek. Ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy a kormányzat mennyiben felelős az erőszakos következményekért.

A demonstráció egy dolog, az erőszak alkalmazása másik kérdés. A kormányzat felelőssége, hogy a következő napokban folytatódnak-e az erőszakos cselekmények - fűzte hozzá.

A néppárti EP-képviselő szerint az Egyesült Államok felelős a fejleményekért és azért is, hogy ezek gyorsasága összecsapásba torkollott. Elmar Brok ugyanakkor úgy látja, nem meglepő Oroszország beavatkozása a koszovói rendezésbe, hiszen történelmileg is szoros a kapcsolata a régióval.
Németh Zsolt felszólalásában kiemelte: mindenkinek joga van demonstrációkat szervezni, ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a nagykövetségeket erőszak áldozatává tette Szerbia. Ez ellentétes Szerbia nemzetközi kötelezettségeivel - tette hozzá a Fidesz politikusa.

"Nem lehetünk elnézőek, mert ha így teszünk, az erőszak eszkalációja következhet. Ezért Szerbiának mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hasonló történésekre többet ne kerülhessen sor" - hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Szerinte amennyiben bármilyen kormányzati támogatás áll az atrocitások hátterében, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az elkövetkezendő időszaknak pedig fontos feladata, hogy kiderüljön, mi volt az események hátterében.

A fideszes politikus úgy vélte, Oroszország nem lép fel felelősen a kérdés rendezésében, nem a térség hosszú távú stabilitását tartja szem előtt, hanem a szomszédságában levő befagyott konfliktusokat. Németh Zsolt álláspontja az, hogy Oroszország ezzel a megközelítéssel egyszerre fékezi a nyugat-balkáni helyzet rendezését és nyit meg olyan problémákat, amik a térségében régóta jelen vannak.

A pénteki tanácskozás része annak a hatnapos konferenciának, amely kedden kezdődött Budapesten. Az eseményt az Európai Néppárt Ifjúsági Tagozata (EDS) a Fidesz Ifjúsági Tagozatával és a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen szervezte.

Csütörtökön a koszovói függetlenségi nyilatkozat elleni demonstráció erőszakba torkollott. Támadás érte Belgium, Bosznia és Hercegovina, az Egyesült Államok, Horvátország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Törökország nagykövetségét is.

A szerb belügyminisztérium szerint a félmilliós tömegmegmozdulás alatt történt rendzavarás miatt a rendőrök 192 személyt állítottak elő.



bgs \ bgu

MTI 2008. február 22., péntek 16:36

Információ






Előző Következő



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását