2023. május 28. - Emil, Csanád

Magyar költészeti antológia hindi nyelven

Tíz modern magyar költő címmel hindi nyelvű magyar költészeti antológiát mutattak be nagy sikerű irodalmi esten az India International Centerben, a Delhi Magyar Tudományos és Kulturális Központ szervezésében.
2008. február 20. szerda 16:09 - Hírextra

A Magyar Masala - Fókuszban a magyar kultúra elnevezésű kulturális programsorozat keretében rendezték meg az irodalmi estet - mondta el az MTI-nek Lázár Imre, az intézet igazgatója. A kötetet Girdhar Rathi neves indiai költő fordította hindire Köves Margitnak, a Delhi Egyetem magyar lektorának segítségével.

A Tíz modern magyar költő című kötetben Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Nagy László, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Hervay Gizella, Lászlóffy Aladár és Tóth Éva összesen 50 verse kapott helyet. A kötet borítóján Kondor Béla (1931-1972) egyik festménye látható.

Az esten Lázár Imre igazgató a fordítások szerepét méltatta a kultúrák közötti párbeszédben, majd Köves Margit ismertette a tíz költő életpályáját, s a magyar irodalomban betöltött szerepét.

Krishna Sobti írónő, a hindi nyelvű irodalom legendás alakja, több klasszikus regény és színdarab szerzője indiai szokás szerint a kötet első, szalaggal átkötött példányát csomagolásából kibontva mutatta föl a közönségnek. Az írónő Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét idézte, rámutatva az otthon és a haza fogalmának az indiai kultúrában is meglevő párhuzamaira.

Az élénk érdeklődés kísérte irodalmi esten hindiül és magyarul hangzottak el a kötet versei.

A magyar költészet ma is töretlen népszerűségnek örvend Indiában köszönhetően a magyar versfordítás hagyományának - mondta Lázár Imre. A kötet fordítója, Girdhar Rathi 1968-ban fiatal diákként egy évet töltött Magyarországon, s 1983-ban már megjelentetett egy magyar költészeti antológiát. Mellette az indiai irodalom olyan nagyságai is fordítottak magyar irodalmat hindi nyelvre, mint Raghuvir Sahay, Vishnu Khare, Asghar Wajahat és Kedarnath Singh.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását