2024. március 19. - József, Bánk

A csúcson kellene elkezdeni - vagy új bolygó kell

Kerékkötői lettek a klímaváltozásról szóló megállapodásnak a fejlődő országok. Igaz, a G8-ak által elfogadott egyezmény is édeskevés ahhoz, hogy ne emelkedjen 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben a Föld átlaghőmérséklete.
2009. július 13. hétfő 19:09 - Pénzes Dávid
Sokan cikkeztünk már arról, hogy az ENSZ szerepe a világban egyre csökken. Ennek most újra bizonyítékát adta. A G8-ak olaszországi csúcstalálkozóján megszületett az általános felmelegedésre adott válasz. Erre Ban Ki Mun ENSZ főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy ez még mindig kevés. Magyarán szólva jól leszúrta a csapatot.

Tehette, hiszen a találkozón megszületett megállapodás nagyjából annyit ér, mint haldoklónak csók. A gond, hogy ez a haldokló éppen a Föld, de ezt mintha mégsem vennék észre a világ vezetői. Csak a profit növelése, gazdaságuk még nagyobbá duzzasztása, a további gazdagodás lebeg szemük előtt.

A fejlődő csapat

Súlyos hatások
Egy évszázad alatt 0,74 Celsius-fokkal emelkedett világszerte a középhőmérséklet elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, amelynek következtében a szén-dioxid több száz évre a légkörben marad. Márpedig a világ üvegházhatású gázkibocsátása 1997 és 2007 között háromszor gyorsabban nőtt, mint az előző évtizedben. Még 2 Celsius-fokra korlátozva is fájdalmas lesz a hőmérséklet-emelkedés. Összehasonlításul: a 2003 nyarának nyugat-európai kánikulája (hat hét alatt 70 ezer halott) alig 6 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az évszaknak megfelelő átlaghőmérsékletek.
Hozzá kell persze tenni, hogy nem csupán a G8-ak (USA, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada, és Oroszország), felelősek a klímaváltozás elleni nyilatkozat puhaságáért. A legnagyobb gazdaságú fejlődő országok már közel annyi kibocsátásért felelősek, mint az említettek. Joggal bővült tehát ki a csúcstalálkozó az ún. G5 országokkal: Brazília, Dél-Afrika, India, Kína, Mexikó, illetve a hozzájuk csatlakozó négy állammal, Ausztráliával, Egyiptommal, Dél-Koreával, és Indonéziával.

Minden számítás szerint, ha az említett összes ország képes lenne megegyezni és keményen leszorítani üvegházhatású gázainak kibocsátását, akkor a felmelegedés folyamata csökkenthető lenne. Merthogy ne reménykedjünk: a felmelegedés már nem állítható meg. A kérdés csak az, mennyivel fog növekedni bolygó átlaghőmérséklete az elkövetkezendő évtizedekben.

Dugig szén-dioxiddal

Olyan mennyiségű szén-dioxidot jutattunk a levegőbe az elmúlt ötven évben, aminek hatására mindenképpen megváltozik a klíma. Egyetlen szén-dioxid molekula is több száz évig marad a légkörben, míg végre eltűnik onnan. Jelenleg tehát csak enyhíteni tudjuk a hatását, azzal, hogy nem töltjük meg még több gázzal a levegőt. A későbbi generációk iránti felelősségünk pedig egyre jobban nyomja a vállunkat.

A mostani találkozón elfogadott rendkívül enyhe megállapodás szerint csak a G8-ak csökkentik felére (az 1990-es szinthez képest) az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-ig. Ennek elméletileg az lenne a célja, hogy 2020-ra a globális hőmérsékletemelkedés ne legyen több mint 2 Celsius-fok. Ám a szakértők szerint ez nem lesz tartható.

Jean Jouzel francia klímaszakértő, az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által létrehozott, klímaváltozással foglalkozó kormányközi szakértői csoport (IPPC) egyik vezetője például a következőket mondta: a 2 Celsius-fok maximalizált emelkedés akkor tartható, ha a teljes kibocsátást a harmadára csökkentjük.

Talán decemberben

Ehhez a szigorú megállapodáshoz jó alapot adott volna a G8-ak és a többi nagy gazdaságú ország vezetőivel kibővített olaszországi találkozó. Ám a reményt még nem kell teljesen feladnunk. Év végén jön a környezetvédők és a klímaváltozással foglalkozók számára különösen várt találkozó Dániában. Koppenhága az év végén ad majd otthont a nagyszabású rendezvénynek, aminek egyetlen célja, hogy a lehető legtöbb nagy ipari teljesítménnyel – azaz komoly kibocsátással – rendelkező ország aláírja az eddigi legkeményebb kibocsátáscsökkentési-egyezményt.

Ha ott sem születik semmi érdemleges… nos, akkor lassan kezdhetünk új bolygó után nézni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását