2024. április 27. - Zita

Fejlemények a brómcián-ügyben

A vízzel reakcióba lépő brómciánból keletkező hidrogén cianid az egyik legveszélyesebb, az élő szervezetet károsító gáz, ám harci gázként soha nem alkalmazták. Rácz Lászlót annak kapcsán kérdezte az MTI-hogy február 14-én "Brómciánra" bukkantak az egri kó
2008. február 18. hétfő 16:07 - Hírextra

A szakértő elmondta, hogy a brómcianid elsősorban rágcsálóirtóként használatos a hétköznapi életben. Ugyanis a kristályos halmazállapotú anyag könnyen párolog. Vagyis a vízgőz hatására alakul ki a rágcsálókat elpusztító hidrogén cianid gáz.

Ugyanakkor alkalmazzák még a vegyiparban, illetve a gyógyszeriparban szerves anyagok, vagy gyógyszermolekulák átalakításánál, sőt orvosi kísérleteknél is.

Érdekességként említette, hogy a hidrogén cianid gáz "sója" a kálium cianid, amit a népnyelv ciánkáliként emleget.

Ezzel kapcsolatban felidézte azt a közmondást, amit egy nagyon bosszantó helyzet esetén recitál a népnyelv: "Ez a méreg, nem a ciánkáli".

Valóban brómciánt tartalmazott az a "Brómcián" feliratú doboz, amelyet február 14-én találtak az egri kórházban - tájékoztatta korában a rendőrség az MTI-t.

Az egri rendőrkapitányság és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága külön nyomozócsoportot hozott létre a bűncselekmény felderítése érdekében - közölte Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A doboz felirata szerint súlyosan mérgező, ám ismeretlen eredetű anyag az egri kórház intézeti gyógyszertárának hűtőkamrájából került elő, ám az ott dolgozók nem tudják, hogy miként került oda.
A kórház vezetői értesítették a népegészségügyi szolgálatot és a katasztrófavédelmet, akik intézkedtek az anyag biztonságos elszállításáról, majd a népegészségügyi szolgálat Észak-magyarországi laboratóriumában vizsgálták meg a doboz tartamának összetételét.

A rendőrség visszaélés méreggel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a történtek kiderítése érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását