2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Indul a pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban érkezett a pollenszezon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanis már virágzik a mogyoró és az éger, és bár ezek légköri koncentrációja még többnyire alacsony értéket mutat, a virágporokra, fűfélékre érzékenyek készülhetnek a
2008. február 13. szerda 06:50 - Hírextra

A megyei élelmiszer-mikrobiológiai laboratórium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata február hetedik hetében megkezdte a légköri allergének monitorozását.

A mogyoró és az éger megkezdte virágzását, ezek légköri koncentrációja azonban még többnyire alacsony értéket mutat. A légköri allergén gombaelemek koncentrációja alacsony - részletezte a laboratórium.

A "pollentámadás" egyébként általában március közepén jelentkezik először, márciusban-áprilisban a fák, májusban-júniusban a füvek, júliusban a gyomnövények, augusztusban pedig a parlagfű a felelős a legtöbb allergiás panaszért.

Az allergia egyfajta túlérzékenység. Minden anyag okozhat allergiát, amely kapcsolatba kerül a szervezettel, ám a szezonális, vagyis az időszakos allergiás tüneteket a növények okozzák. Felmérések szerint minden harmadik magyar szenved allergiás tünetektől.

A szélporzású fajok pollenszemei akár száz kilométerre is ellebegnek a levegőben, ezért a városi betonrengetegben is lehet valaki szénanáthás, sőt ha nem vigyáz, akár asztmás rohamot is kaphat.

A szakemberek véleménye szerint bár még nincs jelentősebb pollenmennyiség a levegőben, az erre érzékeny betegeknek ajánlott felkészülniük a kellemetlen tünetek jelentkezésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását