2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szabó és Menzel együtt ünnepel

Vetítéssorozattal tiszteleg a filmművészet két kiemelkedő rendezője, Szabó István és Jirí Menzel előtt 70. születésnapjuk alkalmából a Magyar Nemzeti Filmarchívum; a két Oscar-díjas rendezőtől 4-4 filmet láthat a közönség februárban a budapesti Örökmozgó
2008. február 12. kedd 10:34 - Hírextra

A rendezvénysorozat Jirí Menzel 1967-ben Oscar-díjat nyert, Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjének és az 1983-ban készített Hóvirágünnepnek a vetítésével kezdődött - írta Fejes Katalin közleményében.

Az érdeklődők február 13-án láthatják a cseh rendező Bertold Brecht színműve alapján 1991-ben készített Koldusopera című munkáját.

Az Örökmozgó február 18-án tűzi műsorra a Pacsirták cérnaszálon (1969) című alkotást, amely az 50-es években a "burzsoá egyedek" átnevelésére szolgáló kladnói vasműben játszódik. Az átnevelés keretében volt ügyvéd, vendéglős, filozófus, borbély rakodja a vashulladékot egyik helyről a másikra, majd vissza - ettől várják, hogy új embertípussá váljanak.

Szintén február 18-án - a két filmrendező születésnapja alkalmából rendezendő fogadáshoz kapcsolódva - vetítik le Szabó István Mephisto című, magyar-osztrák-német koprodukcióban készült munkáját is, amely 1982-ben megkapta a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat. Az alkotás egy tehetséges, elismerésre vágyó ember karakterén keresztül az emberi méltóság elvesztésének folyamatát mutatja be.

Két nappal később, február 20-án láthatja a közönség a különböző irodalmi források szabad felhasználásával készült Redl ezredest (1984), amely a halódó Osztrák-Magyar Monarchia, a századelő hideg, szecessziós garnizon-világát ábrázolja. Szabó István filmjének főhőse Alfred Redl, egy rutén vasutas család sarja a monarchia ezredesévé, hírhedt kémfőnökévé növi ki magát. A film e példátlan karrier lelki hátterének, a "tulajdonságok nélküli" alattvaló karakterének rajza.

A február 23-án műsorra kerülő Szabó-film, a Szembesítés (2001) főszereplője egy amerikai tiszt, Steve Arnold, aki röviddel a második világháború után Berlinbe érkezik, hogy kivizsgálja a híres német karmester, Wilhelm Furtwa:ngler ügyét. A mester ugyanis a háború alatt végig a Harmadik Birodalom fővárosában maradt és dolgozott: zenekara élén a náci Németország legnagyobb ünnepein lépett fel.
A vetítéssorozat február 26-án Szabó István Bizalom (1980) című filmjével zárul, amely a második világháború utolsó hónapjaiban játszódik. Katát, akinek férjét a mozgalom bújtatja, és Jánost, aki a maga mozgalmi munkája miatt kényszerül illegalitásba, a körülmények idegenként, formálisan mégis férj-feleségként összezárják egy külvárosi házban.

Szabó István február 18-án, hétfőn, Jirí Menzel pedig 23-án, szombaton ünnepli 70. születésnapját. A két rendező február 18-án együtt ünnepel Budapesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását