2024. április 20. - Tivadar

A testzsír mérése jobb, mint a testtömegindex

A testzsír mérése pontosabb képet ad az elhízás mértékéről, mint a testtömegindex - állítja olasz kutatók tanulmánya a Nutrition Journal online szaklapban.
2008. február 11. hétfő 16:54 - Hírextra

A táplálkozási szakemberek jelenleg a testtömegindexet (BMI) használják általánosan annak megállapítására, túlsúlyos, vagy elhízott-e valaki. A BMI kiszámításánál csak a magasságot és a testtömeget veszik figyelembe, a test összetételét nem. Ottavia Colombo, az olaszországi Pavia egyetemének kutatója ezzel szemben a testzsír mérését javasolja.

"A testtömegindex nem különbözteti meg a zsíros és a zsírmentes testtömeget" - állítja Colombo.
Colombo és munkatársai 23 férfi és 40 nő testének összetételét elemezték. A 20 és 65 év közti önkéntesek valamennyien egészségesek voltak, ám mozgásszegény életmódot folytattak és nem diétáztak.

A testtömegindex alapján a csoport 11 százalékának ajánlották volna erőteljesen és további 41 százalékának megszívlelendően a fogyást. A derék körméretének mérése alapján viszont (mely a testzsír mértékére utal), a vizsgálatban résztvevők 25 százalékánál lett volna erőteljes a fogyásra utaló javaslat és 36 százalékánál átlagos.

Más testzsírszámítási módszerek alkalmazásával az arány még inkább eltért a testtömegindexen alapuló értékektől: a vizsgált csoport tagjainak összesen akár 77 százaléka is fogyókúrába kezdhetne ezek alapján.

A tény, hogy inkább a test zsírtartalma, mint teljes tömege hordoz, vagy sem egészségügyi kockázatot, az életmód-változtatás fontosságát jelzi - összegzik a kutatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását