2024. április 29. - Péter

Csak egy tánc

Ezekben a hetekben táncra perdül a fél ország. Kisebb-nagyobb bálokon, a tehetősebbek az ország nyilvánosságát is kiérdemlő farsangi rendezvényeken bizonyíthatnak a parketten. Már ha van mit, mert a tánctudásból legföljebb a ritmusérzék örökölhető, a több
2008. február 6. szerda 09:58 - Hírextra

 Itt a farsang, a szerencsésebbek több bálra is hivatalosak. De a diákok sem unatkoznak farsang időszakában, szinte valamennyi iskola rendez farsangi mulatságot. Ez pedig általában álarc és tánc nélkül elkerülhetetlen. Utóbbit nem árt rendesen megtanulni, mert kellemetlen érzés a parketten csámpázni, a szégyenlősebbek pedig, akik csak ugrabugrálni tudnak, a fal mellett árulják a petrezselymet. Mojs Brigitta az Oktogon Tánc centrum iskolavezetőjeként értékelheti a mai fiatalok tánctudását és tánctanulási kedvét.

- Mennyire népszerű a tánc tanulása a fiatalok körében?

- Nagyon! Természetesen korosztályonként megvannak a divattáncok, az idősebbek inkább a társastáncot kedvelik, szélsőségként pedig megemlíthetem, hogy a hölgyek körében igencsak népszerű lett a hastánc. A tánctanulási kedvnél befolyásoló tényezőként említhetjük a televíziót, egy táncos vetélkedőműsor sikere nálunk is érezteti hatását - válaszol Mojs Brigitta.

- A régi időkben a tánctanár egyben illemtanár is volt.

- A társastánc órákon a tanárok ma is figyelmeztetik a növendékeket az alapvető illemszabályokra: hogyan illik felkérni egy hölgyet, hogyan illik megköszönni a táncot és visszakísérni partnerünket a parkett szélére. Aki érzékeny az etikett szabályaira, annak viselkedésén meglátszik ez a hétköznapi életben is.

Arra a kérdésünkre, hogy úri dolog-e táncleckét venni, egyértelmű "nem" volt a válasz. Akinek a tánctudása megvan, az a szórakozóhelyeken is magabiztosabb, könnyebben válik felszabadulttá. Mojs Brigitta hozzátette, hogy a társasági élethez is szorosan hozzá tartozik a tánc, egy céges összejövetelen, egy bálon elvárják, hogy az angol, vagy a bécsi keringő senkinek ne okozzon problémát. A keringő örökzöld tánc, ezt az iskolák minden időben oktatják, de természetesen nem maradhat el a rock and roll sem. A korosztály vegyes összetételű, négy-hatéves gyerekektől fölfelé korhatár nélkül vannak jelentkezők. Egyre több a hatvan év feletti vendég, akik nagyon fittek és nagyon jól bírják a tempót. Véleménye szerint az idősek nemcsak a nosztalgia kedvéért járnak tánciskolába, hanem úgy érzik, most jött el az idő, hogy a tánc életük részévé váljon.

- Nagyon zsebbe kell nyúlni azért, hogy valaki úgy érezhesse, most már bátran léphet a táncparkettre?

- Nálunk nyolc alkalomra szóló bérletek vannak, attól függően, hogy az illető hetente hányszor jön, egy vagy két hónaposak. Nem állíthatom, hogy drága, de köztudott, hogy ma a kultúrának is ára van. Valószínűleg sokan nem tehetik meg, hogy tánctanulásra költsenek. Elárulom, tízezer forint alatt oktatunk, 6500 és 7900 forintosak a bérleteink, attól függően, hogy egy vagy másfél órás időtartamot választ a vendég. Sőt, nyugdíjas és csoport kedvezményeink is vannak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását