2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Női karcsúság: egy-két pohár ital jót tesz

Könnyebben tartják meg egészséges testsúlyukat azok a nők, akik naponta egy-két pohár vörösbort, sört vagy röviditalt elfogyasztanak, mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt - közölték hétfőn amerikai kutatók.
2010. március 9. kedd 10:30 - HírExtra
A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai több mint 19 ezer normál testsúlyú, 39 évesnél idősebb amerikai nőt kérdeztek ki italozási szokásaikról, majd 13 éven át figyelemmel követték őket.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint 7346 nő, a megkérdezettek 38 százaléka vallotta, hogy egy csepp alkoholt sem iszik. A válaszadók egyharmada (6312 nő) mondta, hogy naponta átlagosan 5 grammnál kevesebb alkoholt fogyaszt (egy pohár ital általában 10 gramm alkoholt tartalmaz). A felmérésben részt vevő nők 20 százaléka ivott napi öt-tizenöt gramm, 6 százaléka 15-30 gramm, 3 százaléka pedig napi harminc grammnál több alkoholt, vagyis legalább napi 2-3 italt.

A 13 éves követési periódus alatt azok a nők híztak a legtöbbet (átlagosan 3,63 kilogrammot), akik egyáltalán nem ittak alkoholt, és azok a legkevesebbet (1,55 kilogrammot), akik napi két italt fogyasztottak. A szerzők azonban óvnak attól, hogy a nők az alkoholt használják az elhízás elleni küzdelmük eszközeként, hiszen az italozással számos egészségügyi és pszicho-szociális probléma is összefüggésbe hozható.

A követés 13 éve alatt az eredetileg normál testsúlyú nők 41 százaléka lett túlsúlyos vagy elhízott, a legkisebb eséllyel azok, akik 15-30 gramm alkoholt vettek magukhoz naponta valamilyen formában.

Lu Wang kutatásvezető szerint az alkoholt fogyasztó nők fizikailag aktívabbak voltak, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. A szakember úgy véli, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatására a nők több energiát égetnek el, mint amennyit az alkohollal magukhoz vesznek, ez magyarázhatja a felmérés eredményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását