2024. április 26. - Ervin

Ki kér hullaszobrokat?

Gunther von Hagens, a híres-hírhedt tetemművész egyik munkatársának közlése szerint - korábbi nyilatkozataira rácáfolva - azt tervezi, hogy a nagyközönség számára is megvásárolhatóvá teszi emberi holttestekből készített, úgynevezett plasztinált preparátum
2008. február 5. kedd 18:51 - Hírextra
A dr. Halálnak is nevezett, mindig nagy fekete kalapban mutatkozó preparátor, aki plasztinált holttestekből álló különleges, Testvilág című vándorkiállításával már a fél világot sokkolta, a tetemekből saját üzemében különleges eljárással készült metszeteket eddig oktatási segédeszközként értékesítette tudományos intézményeknek, egyetemeknek. A lengyel határkoz közel fekvő Gubenben működő műhelye kétszáz embert foglalkoztat, futószalagon készíti a szó szoros értelmében morbid termékeket.

Az AFP-nek nyilatkozva Nadin Diwersi, a "plasztinátor" munkatársa elmondta, hogy jelenleg szakértők bevonásával tanulmányozzák az "emberszelet-kereskedelem" jogi vonatkozásait. Nem kétséges, hogy az üzlet jövedelmező lenne, mivel egy-egy "plasztinátumért" borsos árat kérnek. Egy holttestből dr. Halál üzemében akár 600 metszetet is elő tudnak állítani.

Gunther von Hagens tevékenysége több esetben felháborodást, máskor gyanút keltett. 2004-ben azzal vádolta a német ügyészség, hogy illegálisan Kínából szerzett be tevékenységéhez holttesteket. A gubeni plasztináló üzem tevékenysége ellen is voltak már tiltakozások.

2006-ban a tetemművész még azt mondta az AFP-nek, hogy szó sem lehet az emberi metszetek kereskedelmi forgalmazásáról a nagyközönség számára, munkatársának legújabb nyilatkozata szerint viszont Hagens "a csapatával folytatott megbeszélések nyomán megváltoztatta korábbi véleményét". Ezzel Nadine Diwersi megerősítette a berlini Bild-Zeitung hétfői hírét.

Az új elgondolás értelmében az érdeklődők interneten rendelhetnének plasztinált emberi metszeteket, és a gubeni üzem három-négy hónapon belül leszállítaná a rendelést. Egy teljes plasztinált tetem ára 12 ezer euró (3,1 millió forint) lenne.

Gunther von Hagens "tudományos célokra" igényli az üzemében feldolgozott holttesteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását