2024. április 28. - Valéria

Bajnai a legtehetősebb kormánytag

A legtehetősebb kormánytag Bajnai Gordon, Horváth Ágnesnek viszont még lakása sincs. A kormánytagok többsége Budán lakik, nagy részüknek megtakarítása és tartozása is van. Lamperth Mónika festményeket, Göncz Kinga szőnyegeket kapott ajándékba, Takács Albe
2008. február 1. péntek 20:23 - Hírextra

Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter az egyetlen a kormánytagok közül, aki ingatlant vásárolt tavaly: a XII. kerületben vett egy ikerházat. Ezen kívül van egy 250 négyzetméteres háza a XI. kerületben.

A politikusnak egymillió forintnyi befektetési jegye, 26 milliós életbiztosítása és 63 milliós követelése van. Magánszemélyeknek 46 millió forinttal tartozik. Egy kft.-ben 75, egy bt.-ben 90 százalékos tulajdonrésze van.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek egy XII. és egy XXII. kerületi háza van, ezen kívül több erdőt, legelőt és szántót birtokol országszerte. Baján például négy legelője, két szőlője és egy erdőrésze is van. Van autója és a vagyonbevallásban bútorokat, szőnyegeket, illetve festményeket is felsorolt.

A pénteken az interneten közzétett vagyonnyilatkozatok szerint Bajnai Gordonnak 370 millió forintja és 300 ezer eurója van befektetési alapokban, pénzintézeti számlakövetelése 58 millió forint, magánszemélytől hétmillió forint. Emellett magánszemélyeknek több mint 51 millió forinttal tartozik. 2006 május végéig több felügyelőbizottságnak is tagja volt, azóta semmi ilyen tisztsége nincs, mindössze egy részvénytársaság 5 százalékos részvényese.

Veres János pénzügyminiszter is a tehetős kormánytagok közé tartozik. Nyírbátorban és Debrecenben van háza, több szántója, erdője és gyümölcsöse, valamint egy üdülője Vásárosnaményben. Autója nincs, csak egy 24 éves utánfutója - a dokumentum szerint.

A szocialista politikus 27 millió forintos megtakarítással és 6 millió készpénzzel rendelkezik, valamint van 280 millió forintos követelése. Veres Jánosnak két kft.-ben és egy bt.-ben van tulajdonjoga.
Gráf József agrárminiszternek Szigetváron van háza, Szabadszentkirályon pedig szántóföldje. Van autója is, 2006-ban vásárolt egy BMW-t. Az FVM vezetője felújította a házát, emiatt van 13 millió forintos tartozása, de ez nem tavaly keletkezett. Készpénzt viszont csak a tavalyi vagyonbevallásban jelölt meg: 8 millió forintot.

Göncz Kinga külügyminiszter a II. kerületben lakik, fele részben tulajdonosa egy 160 négyzetméteres lakásnak. 2006-ban még volt egy autója, de tavaly nyáron ellopták. Az egy évvel korábbi bevallásához képest 4 millióról 13 millió forintra nőtt pénzkövetelése, hitele pedig 5,8-ról 8 millió forintra.
A diplomáciai vezető két cégben tulajdonos, egyikben 99, a másikban 45 százalékban. Vagyonnyilatkozata szerint tavaly két afgán szőnyeget kapott ajándékba.

Hiller István oktatási és kulturális miniszternek a VI. kerületben van lakása, és a XX. kerületben egy háza, amelyet még 2006-ban vásárolt. Megtakarítása 3,6 millió forint, készpénze 8900 euró, emellett 15 millió forint hitele is van. Hiller István külön feltüntette nyilatkozatában, hogy egyik kiskorú gyermekének a nevén sincs ingó vagy ingatlan.

Kiss Péter kancelláriaminiszternek egy újpesti lakás és budafoki lakóház fele szerepel a vagyonbevallásában, ugyanúgy, mint 2006-ban. Van két életbiztosítása mintegy 4 millió forint értékben, 35 milliós pénzintézeti számlakövetelése, illetve több mint egymillió forint készpénze.

Kákosy Csaba gazdasági miniszternek a II. kerületben lakása, a XII. kerületben pedig háza van a feleségével közösen. Autójuk is van, egy Renault. A politikus 10 millió forintos biztosítással rendelkezik, 3 milliós pénzintézeti számlakövetelése és 2,5 millió készpénze van. Egy betéti társaság 50 százalékban az övé.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszternek férjével közösen van háza Kaposváron. Vagyonnyilatkozata szerint 32 millió forintja van befektetési jegyben és 3 millió készpénze forintban, illetve devizában. Négy ajándékot kapott tavaly: egy kőfaragványt, és három festményt, értékük egyenként 80-100 ezer forint.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter vagyonnyilatkozata a legüresebb. A politikusnak nincs lakása, van viszont egy Suzukija és egymillió forintot takarékoskodott 2007-ben: 5,75-ről 6,8 millió forintra nőtt megtakarítása.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek egy zuglói lakása van, ami fele részben az övé és van egy Saabja is. A liberális politikus parlamenti munkáján kívül egyetemi tanárként havi 12 ezer forintot kapott 2007-ben.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter is Budán lakik, a II. kerületben. Vagyonnyilatkozatában megemlít tíz festményt, két órát, 3100 cd-t, és egy 4300 kötetes könyvtárat. Utóbbi kettőt 2007-ben 100-100 darabbal bővítette. A tárcavezetőnek 650 ezer forint hitele van.
Szekeres Imre honvédelmi miniszternek Pesthidegkúton van háza és Tihanyban nyaralója. Számláján 9 millió forint megtakarítás van és 650 ezer forint pénzintézeti számlaköveteléssel is bír.

Szilvásy György titokminiszternek két budapesti lakása, egy kész és egy építés alatt álló lesencefalui háza van. Itt egyébként egy szántót is birtokol. Bevallásában antik bútort és futópadot is feltüntetett. Több mint 6 millió forint értékben életbiztosítása, és 5 milliós megtakarítása van befektetési jegyben. Számláján 2,5 millió készpénz van, pénzintézeti számlakövetelése több mint 20 millió. Ugyanennyivel tartozik egy magánszemélynek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását