2024. április 28. - Valéria

Szobrot emelnek Fehér Miklósnak

Győrött is szobrot állítanak Fehér Miklósnak, a Benfica és a magyar válogatott négy éve elhunyt labdarúgójának.
2008. január 30. szerda 11:58 - Hírextra

A lisszaboni Luz Stadionban, a Benfica otthonában három évvel ezelőtt emeltek egy bronzszobrot a tehetséges csatár tiszteletére - aki 2004. január 25-én a Guimaraes elleni bajnoki mérkőzésen összeesett, majd a kórházba szállítást követően meghalt -, és néhány személyes tárgyát (mezét, cipőjét) őrzik a portugál klub múzeumában.

Győrben évente három különböző alkalommal és helyszínen rendeznek Fehér Miklós-emléktornát, és a játékos nevét őrzi a Győri ETO sportkollégiuma is. Nemsokára itt avatnak szobrot, amely a 24 évesen elhunyt labdarúgó egyik ismert és jellegzetes mozdulatát örökíti meg.

"A kollégiumban eddig is volt Fehér Miklós-emléksarok, de egy bekeretezett fotónál méltóbb emléket akarunk állítani – mondta Kovács Tivadar, a Győri ETO FC kereskedelmi vezetője. – Ezért döntött úgy a klub vezetése, hogy szobrot készíttet a volt kiváló játékosról, aki ezer szállal kötődött Győrhöz, valamint az ETO-hoz. Egy életnagyságú, talapzaton álló, bronz mellszobor készítésére kértük fel Kligl Sándor neves képzőművészt, aki a felkérést elfogadta. A tervek szerint a pünkösdkor megrendezendő emléktornán avatjuk fel az alkotást."

Kligl Sándor Szegeden élő szobrászművész, aki több jelentős köztéri alkotást jegyez:

"Annak idején alaposan megrázott Fehér Miklós tragédiája, amelyet a televízióban láttam is. Nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük a kiváló tehetségű játékos emlékét. Egy-két héten belül a megrendelő, az ETO és a labdarúgó szülei megtekinthetik a viaszból készült művet, a bronzba öntés csak utána következik majd."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását