2024. május 3. - Tímea, Irma

David Merlini elsőként nekünk mondta el, hogy győzte le az RTL Klubot

2005. nyarán viharos körülmények között szakított David Merlini és az RTL Klub. A tévé közölte a szabadulóművésszel, hogy nem közvetítik legújabb nagyköltségvetésű mutatványát. Kolosi Péter, programigazgató szerint Merlini egy kartonból és cserépből építe
2008. január 28. hétfő 16:38 - Malina Adrienn

Merlini szerint számára előnytelen feltételeket tartalmazó szerződést kínált akkor az RTL Klub, a csatorna vezetése ugyanakkor hiányzó engedélyeket, nagy kockázatot emlegetett, hozzátéve, hogy a rakéta - mellyel az illuzionista ki akarta lőni magát a légtérbe - egy angol amatőr modellező gyártmánya, nem egy komoly szerkezet.

Korábban meglehetősen jó kapcsolatot ápolt a csatornával, hiszen még a Barátok közt-ben is felbukkant. Az incidens után a szabadulóművész elmondta: „az RTL Klub ártott a hírnevének”. Később megállapodott a Viasat3-al. A csatorna 2005. szeptember 1-jén valóban le is adta élőben a mutatványt.

A per már évek óta húzódott. Merlini ügyvédje többször kért zárt tárgyalást, így a sajtó képviselői nem értesülhettek az újabb fejleményekről. Egészen mostanáig. Megszületett a jogerős ítélet. Az RTL Klub vesztett, Merlini nyert. Részletek a holnapi sajtótájékoztatón kiderülnek, de nekünk már ma elmondta Merlini, hogy mit érez.

2005. óta húzódik ez az ügy. Mi volt konkrétan a probléma a szerződéssel?

A részleteket a holnapi sajtótájékoztatón fogom bejelenteni, de nagyon örülök, hogy a bíróság ezt a döntést hozta. Dávid győzött Góliát fölött! Gyerekkorom óta mindig a nagyobbakkal kerültem konfliktusba, amikor az igazságérzetem valamilyen formában csorbult. Akkoriban még helyben hagytak, hiszen én voltam a kisebb. Mára sok minden megváltozott, és én is nőttem egy kicsit.

Csaknem három évig volt titokban tartva a dolog. A közvélemény nem nagyon tudott semmit erről a perről. Mi volt ennek az oka?

Ez részben rajtam múlt. Úgy gondoltam, hogy amíg nincs egy jogerős bírósági végzés, addig nem nagyon szerettem volna erről beszélni. Nem lett volna etikus.

Mekkora a kártérítés összege?

Erről nem szeretnék nyilatkozni. Annyit mondhatok, hogy tudomásom szerint a magyar joggyakorlatban az eddigi legnagyobb összeg, amit személyiségjogi perben megítéltek.

Elégedett vagy az eredménnyel?

Azzal vagyok elégedett, hogy a jogalkotás és a joggyakorlat tényleg egy működő képes rendszer. Úgy gondolom, ha valaki másnak kárt okoz, ráadásul ezt szándékosan teszi, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy ezt megtérítse.

Gondolom ezek után a következő produkciódat nem az RTL Klubbal tervezed?

2009-ig be vagyok táblázva, az biztos. Hogy 2010 után mi lesz, nem tudom.

Az RTL helyett akkor a Viasat3 vette át a közvetítést. Velük elégedett voltál?

2005-ig ez volt a Viasat3 legnagyobb nézettségű műsora, amit valaha is produkált. Ők is elégedettek voltak, és én is. Magyarországon azóta, nem csináltam ilyen nagyszabású produkciót.

És tervezel?

Nem tudom. Két hónapja jöttem haza Hollywoodból, ahol megnyertem a World Magic Awards-on a „World' s Best Escape Artist" nagydíjat, aminek nagyon örültem. Jó évet zártam tavaly. Nem tudom, hogy itthon lesz-e még produkcióm, vagy sem. Jelenleg nem a helyszín határozza meg a produkcióimat, hanem inkább a hatások, amiket érzek. Az emberközeli kapcsolatokat keresem, a megalomán, nagyszabású produkciókat imádom. Mégis azokat a pillanatokat élvezem, amikor a nézőkkel szemtől szemben ülhetek és a szemük láttára történnek a dolgok, nem a televízión keresztül. Ezek folyamatban vannak külföldön. Nem is nagyon tudnék itthon vállalni semmit. Talán csak, ha nagyon összehúznám magam.

A 2009-ig tartó elfoglaltságok merre szólítanak a világban?

Egyenlőre az Egyesült Államokba. Tárgyalások még folyamatban vannak, de megállapodtam David Copperfild menedzserével, akivel már lassan egy éve dolgozunk az újabb produkciókon. Egyfolytában ingázok. Jelenleg is kint van másfél tonna felszerelésem, Hollywoodban. Ez most nagy problémám, hogy új hangárt kell találnom. Jelenleg itthonról kell a logisztikát megszerveznem, és a kellékeket áttelepíteni máshová. Rengeteg munka adódik ezzel, és én utálok utazni. Ráadásul pocsék a kaja Hoolywoodban. Csak a mexikói…, ki sem mondom, hogy miket lehet enni, amitől mindig kikészül a gyomrom. Pont szakácsot keresek, a stábban egy tag ide, vagy oda nem számít. De, ha mindenki jól eszik, akkor jobban is tudnak dolgozni. Most kezdem megérteni, hogy fontos az embereimnek, a stábtagoknak egy komplex szolgáltatást nyújtani. Elmennek enni ide-oda, aztán hasfájással szenvednek és egész nap nem csinálnak semmit. Ilyenkor kárba megy az idő.



Valami újdonsággal készülsz mostanában?

Mindig újdonsággal készülök, mert soha nem ismétlem meg ugyanazt a produkciót. Gondolkozok még egy rekord kísérleten, hiszen tavaly sikerült megdöntenem a leghosszabb víz alatti szabaduló produkciót. Rengeteg terv van a tarsolyban, csak az aláírt megállapodások miatt ezekről nem beszélhetek. Komoly titoktartási kötelezettségeim vannak.

Ennyi ötleted honnan van, csak úgy kipattan a fejedből?

Igen, általában éjszaka szoktak jönni ezek a gondolatok. Régebben papír és toll volt, ma már diktafon van az ágyam mellett, hogy amikor felébredek tudjam rögzíteni. Vicces, mert reggel mikor visszahallgatom, akkor valami érthetetlen nyelven szoktam beszélni, értelmetlen dolgokról. Beszélek öt nyelven, de ez egyikre sem szokott hasonlítani. Kicsit rémisztő és vicces is, mert olyan, mintha egy részeg ember beszélne álmában.

Ha mégis sikerül megfejtened az ötleteid, utána a megvalósításban kik segítenek?

Általában én találom ki a működési elvet és a stratégiát, aztán szakembereket szoktam bevonni, annak függvényében, hogy milyen a produkció. Például, amikor rakétával lőttek ki 2005-ben, akkor ugyanazzal a céggel építettem meg a rakéta hajtóművét, aki a NASA-nak is szállít. Én sem érthetek mindenhez, úgyhogy kell a segítség. Az ötlet, az álom az enyém, és utána jöhetnek a szakemberek.

Most akkor otthon pihensz és dolgozol egyszerre?

Igen. Szól a tévé és Tom és Jerry van benne. A macskám leült és úgy nézi a rajzfilmet, mint egy gyerek. Megrökönyödve nézi, ahogy Jerry, Tom feneke alá tesz egy bombát.

Vajon kinek szurkol?

Nem tudom. Én most Tomot sajnálom. Jerry nagyon kedves, de mivel nekem is macskám van, így Tommal érzek együtt.

Az RTL Klub a keddi sajtótájékoztatót követően reagál a leírtakra.

David Merlini pályája
1993: a Tórinói bűvésziskola legifjabb növendéke
1995: Első Magyarországi fellépés. Kényszerzubbonyban, fejjel lefelé, lángoló kötél alatt. 1996: Megláncolva, egy lehegesztett vasládába engedi Fekete László, szabad kézzel, a Lánchídról a Dunába.
1997: Játék Határok Nélkül. Öt rendőrségi bilincs, ketrecbe zárva, akváriumba eresztve. Harc a másodpercekkel élő adásban.
1998: Csepel Művek, Magyar Televízió. Dávidot 50 kg lánccal és lakatokkal kötik gúzsba, majd egy vízzel teli acélurnába zárják, kívülről, hat lakat által.
1999: Helikopter alatt, fejjel lefelé, kényszerzubbonyban, 300 méterre a földtől. A kötélen időzített robbanóanyag.
2000: Ólomnehezékekhez bilincselve, vízálló kényszerzubbonyban, egy akváriumban hat Homoki Tigris Cápával.
2001: Hyberna 2001. 33 óra -40 fokon. Majd kiolvasztás és szabadulás a Felvonulási Téren.
2002: Északi Tengeres merülés. Dávidot ólmokhoz bilincselik, majd a Svéd Király Parti Őrség nyílt tengerre viszi, ahol vízbe dobják. (Music Television élő adás).
2003: Dávidot fejjel lefelé keresztre feszítik, majd egy tartály vízbe merítik, mely időközönként lángra lobban.
2004: A Nagy Áttörés. Dávidra 3,5 tonna betont zúdítanak, majd 10 óra száradási idő után, a Lánchídról a vízbe eresztik.
2005: A Visszaszámlálás. Dávidot egy egyedi készítésű ballisztikus rakétába zárják, majd kilövik. Dávid a robbanás előtt szabad, és a Dunában landol.
2006: Megjelenik Dávid Autobiografikus kötete. Több száz kép, ördöglakat zára alatt.
2007: Hollywood. World Record Escape, World Magic Awards, Best Escape Artist of the World.
Forrás: www.buvesz-bolt.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását