2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kasza Tibi nem szégyelli a könnyeit

Kasza Tibor a Crystal frontembere, ezúttal egy új, az eddiginél érzelmesebb énjét mutatja be új lemezén. Szólóalbumának címe: Ha egy férfi igazán szeret… A lágy dallamok megszületését súlyos események árnyékolták be, amivel Tibinek meg kellett küzde
2008. január 26. szombat 07:34 - Malina Adrienn
Hogy jött az ötlet, hogy szólólemezt készíts?

Az elmúlt tíz évben, mint szerző és énekes csak a Crystalnak szenteltem magam, más előadóknak nem írtam dalokat. Minimális egyéb jellegű munkám volt. Segítettem Bereczki Zoltán barátom első szólólemezének elkészítését, vagy dolgoztam együtt a ma már világhírű Havassi Balázs zongoraművész bemutatkozó anyagán. Minden Crystal lemezen volt egy-egy igazi, nagy ívű, mély, lírai dal, szimfonikus zenekarral kísérve. Azt gondoltam, ezzel a 8 évnyi élvonalbeli pályafutással, ami a Crystal mögött áll miért ne csinálhatnék egy önálló albumot.



Ezek szerint hozzád, ezek a nagy ívű dalok állnak közel?

Abszolút. Nagyon romantikus, érzelmes ember vagyok. Soha nem mondom azt, hogy nem bánt valami, ha valaki pont megbántott. Nem játszom el azt, hogy minden rendben van, amikor valami fáj. Nagyon érzelmes és nyitott embernek tartom magam és csak minimális mértékben próbálom leplezni az érzéseimet. Ha valami megérint, az látszik is rajtam. Tud potyogni a könnyem egy középszerű film szép pillanatán, egy dalon, vagy egy színházi előadáson.

Több duett is szerepel az albumom. Melyek ezek, és miért pont velük énekelsz?

Névjegy
1978. február 23-án a Halak jegyében született. Énekel, de inkább a zeneírást és a stúdiómunkálatokat helyezi előtérbe. Ő készítette annak a dalnak a zenéjét is, amely az 1998-ban a Magyar Televízió által megrendezett Táncdalfesztivált nyerte. A Crystal együttes zenei világáért is ő felel, hiszen az ő keze munkáit dicsérik a szerzemények. A zeneszerző-énekes eredetileg a színházak világában tevékenykedett. Miklós Tiborral karöltve alapították meg a Piccolo színházat.
Szinetár Dórihoz és Bereczki Zolihoz közel10 éves barátság fűz. A duett lemezük elkészültében is sokat segítettem nekik. Minden szakmai tudásommal és kapcsolatommal támogattam az első duett lemezük megjelenését. Így valahol törvényszerű volt, hogy most ők segítenek nekem. Dórival azt a dalt énekeljük, amit Andrea Boccelli énekelt Celin Dionnal. Zolival pedig egy Queen dalt a Who wants to live forever-t szólaltatjuk meg. De rajtuk kívül is van még egy duett, Dósa Matyival, aki a Barátok közt Tónija volt. Vele az Úgy szeretném meghálálni című dalt adjuk elő. Illetve Havasi Balázs zongorajátéka is felcsendül néhány dalban.

A lemez címe: Ha egy férfi igazán szeret. Rögtön megmarad a legtöbb emberben, főleg a nők fejében. Gondolom nem volt véletlen.

Igen, tudatos volt. Célközönség kimondottan az érett hölgyek, és azok a mélyebb érzésű férfiak, akik nyitottak az ilyen fajta lírai gondolatokra. Ez a lemeznek a fő irányvonala, hogy a nők többet tudjanak meg arról, hogy mi jár egy érzelmes férfi fejében. Sok sejtése lehet erről egy nőnek, de a férfiak általában burkolják az érzelmesebb énjüket. Ez a lemez, őszinte betekintést nyújt egy férfi gondolataiba. Ez a cím az, ami a legjobban összefoglalja a lemezt.



A Crystal másik két tagja, hogy fogadta az ötleted a szólólemezről?

Teljes mértékben támogatott Kati (Lajtai Kati, az énekesnő) és Gabi (Kasza Gábor, aki egyébként Tibor testvére) is. Gabi producerként is dolgozott a lemezen, de Kati véleményét is kikértem mindenben. Ők mindenről tudtak. Ez ugyanis nem a Crystal végét jelentő dolog, csak a két lemez közti időt így használtam ki. Én ebben a pillanatban is a Crystal zeneszerző-énekese vagyok, de amit ott nem mutathattam meg, arra ennél a lemeznél lehetőségem nyílt. Már most nagyon kedves visszajelzések jönnek, és remélem, hogy tudok ezzel a lemezzel valami pluszt adni az embereknek. Karácsonykor viszont már érkezik az új Crystal lemez.

Annyi érzelemről beszéltél már, hogy nem lehet nem megkérdezni, hogy a magánéleted rendben van?

Igen, boldog párkapcsolatban élek. Már 11 hónapja van egy kedvesem: Anna egy gyönyörű egyetemista hölgy. Most készülünk éppen egy egy hónapos nyaralásra. Február elején megyünk együtt Thaiföldre, ahol három szigeten fogjuk eltölteni ezt az egy hónapot.

Neki hogy tetszik a lemez?

Ő végig ott volt velem, támogatott, hallgatta a felvételeket, és elképesztően büszke. Nagyon hisz ennek a dolognak a sikerében, hiszen ő is egy érzelmes nő.

Nem rég látott napvilágot, hogy egy komoly betegségen vagy túl. Hogy élted ezt meg és főleg, hogy vagy most?

Igen, ebből mostanában lett sajtóhír, de szerencsére már túl vagyok rajta. Azzal kezdődött, hogy zsibbadt a bal kezem és a bal lábam. Elmentem orvoshoz és a vizsgálatok során a koponyámban találtak egy 2 milliméteres foltot, amit egy enyhe lefolyású jobb oldali agyvérzésnek diagnosztizáltak. Meg kellett mutatni egy neurológusnak is, de közel egy hónap volt mire egy komoly szaktekintélynél időpontot kaptam. Addig én abban a tudatban éltem, hogy akár számítani lehet a következő agyvérzésre is. Rossz időszaka volt ez az életemnek, főleg azért, mert így kellett alkotni, dolgozni.

A lemez is ebben az időben készült?

Igen, nagyon nagy hányada a daloknak ekkor íródott. Talán ettől lett még őszintébb a lemez. Tényleg hálát adtam a sorsnak minden egyes befejezett dal után, mert azt gondoltam, ha velem valami történik, akkor ezt a Gabiék már ki tudják adni nélkülem is. Tudom ez mártír módon hangzik, de ilyenkor így gondolkozik az ember, vagy legalábbis én.

Az Eurovíziós Dalverseny körül kialakult hercehurcában is érintve volt a neved. Mi volt a gond?

Ezt az egészet a média fújta fel. Én a Tóth Gabinak írtam egy dalt, nem erre a versenyre, de ebből majd a tavasszal még hatalmas sláger lesz. Ők úgy döntöttek, hogy beküldik, a négytagú zsűrinek nem tetszett, ennyi. Nincs bennem keserűség. A zsűrinek döntenie kellett, a Gabinak semmi szomorkodni valója nincs. Az lehetne a megoldás, hogy itt is a közönség szavazzon, pont úgy, mint a nagy Eurovíziós versenyen. Ott sem zsűri van, hanem a közönség dönti el. Az Eurovíziós fesztivál az elmúlt öt évben hatalmas változáson ment át. Közönség műfajjá vált, régebben ez sokkal szakmaibb volt. Nekem így már kevesebbet ér, hatalmas rajongója voltam a műfajnak. Picit szomorú vagyok, hogy ilyenné vált, és amiatt is, hogy Magyarországon mindig beárnyékolják az ilyen vagy olyan ügyek. De majd a jövő eldönti, hogy jó irányba tart-e.

Tibi első szólólemeze egyébként, a MAHASZ albumeladási lista első helyén nyitott!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását