2024. április 25. - Márk

Fantasztikus felfedezés a szárnyakról

Minden madár ugyanabban a kis szögben mozgatja szárnyát, fedezték fel amerikai kutatók, mert szerintük ez a repülés kulcsa - olvasható a BBC News honlapján.
2008. január 26. szombat 11:59 - Hírextra
A Nature tudományos magazinban olvasható tanulmányukban a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az első madarak azért tanulhattak meg repülni, mert a szárnyukat a megfelelő hegyesszögben csapkodták.

Mint a kutatás vezetője, Ken Dial, a Montanai Egyetem munkatársa elmagyarázta, a repülés titkát mintegy százötven éve próbálják megfejteni, s ma a kutatók két táborra oszlanak. Az egyik tábor szerint a madarak úgy tanultak meg repülni, hogy magasabb helyekről, főként fákról elrugaszkodtak, majd vitorlázva földet értek. A másik tábor szerint az első madarak a földről rugaszkodtak felfelé a levegőben, futva és szárnyukat csapkodva, mert valószínűleg így próbáltak elmenekülni a ragadozók elől.

Ám a friss felfedezés mindkét elméletbe beleillik.

Dial professzor és munkatársai gyorsított videofelvételeken vizsgálták a madarak szárnymozgását, amint egy meredek emelkedőn futottak fel: ekkor vették észre, hogy a szárnytartás szögét egyáltalán nem változtatják.

A kutatók továbbá úgy vélik, hogy a fiókák kezdetleges szárnya hasonló némely dinoszaurusz részben kialakult előszárnyához. Dial professzor szerint a dinóknak azért volt szükségük efféle szárnyra, hogy az útjukba kerülő sziklákat és egyéb akadályokat könnyebben legyőzhessék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását