2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szobor Leninnek

Georges Freche francia politikus, Languedoc-Roussillon régió elnöke szívesen állítana Montpellier-ben több tonna súlyú szobrot Vlagyimir Iljics Leninnek, a bolsevik forradalmárnak és a Szovjetunió megalapítójának.
2008. január 24. csütörtök 09:40 - Hírextra

"Lenin egyike a XX. század nagy személyiségeinek, akárcsak Mao Ce-tung, a Kínai Kommunista Párt megalapítója vagy Charles de Gaulle francia tábornok volt. Lenin természetesen követett el hibákat, de nyomot hagyott a történelemben. Egy Lenin-szobor Montpellier-ben valamelyes történelmi ismereteket nyújtana az ott élő fiataloknak." - nyilatkozta a korábbi szocialista politikus a konzervatív Le Figaro című lapnak.

A régióban megjelenő Midi Libre című lap értesülése szerint Freche az Egyesült Államokban szándékozik megvásárolni egy hét tonna súlyú Lenin-szobrot 150-250 ezer dolláros (26,6-44,3 millió forintos) áron. A szobrot egy amerikai kínálja eladásra, aki azt a Szovjetunió összeomlása után kimentette Csehszlovákiából.

A szocialisták tavaly rasszista megjegyzések miatt kizárták a pártból a 68 éves politikust. Azt mondta ugyanis, hogy a francia labdarúgó-válogatottban túl sok a fekete játékos. Egy másik alkalommal 15 ezer euró pénzbüntetésre ítélték azért a kijelentéséért, mely szerint az algériai háborúban a franciák oldalán harcolt muzulmán alakulatok tagjai, az úgynevezett harkik "nem voltak emberek". Sértő kijelentését azzal magyarázta, hogy a muszlimok képviselői tiltakoztak a gyarmatosítás egyik vitatott törvénye ellen, amely többek közt hangsúlyozza Franciaországnak Észak-Afrikában játszott "pozitív szerepét". Több tízezer algériai, aki a függetlenségi mozgalom elleni harcban Franciaországot támogatta, a hatvanas évek elején, a francia hadsereg kivonása után családostól Franciaországba menekült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását