2024. június 13. - Antal, Anett

Roma múzeumot!

Rendkívül nagy szükség lenne egy önálló roma múzeum létrehozására, egyrészt a roma alkotások állandó bemutatására, másrészt a gyűjtemény gyarapítása és kutatása végett - mondta Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigaz
2008. január 23. szerda 15:27 - Hírextra
A főigazgató úgy vélte, hogy a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) jelenlegi kortárs roma tárlata is igazolja, milyen fontos lenne az alkotások folyamatos megjelenési lehetősége.

Borbáth Erika erről a galériában látható "Az emlékezés színes álmai - A magyar kortárs cigány képzőművészek reprezentatív tárlata" című kiállítás apropóján rendezett tanácskozás keretében beszélt.

A folyamatos építkezés nyomán létrehozandó múzeumnak akár a már jelentős roma képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkező Magyar Művelődési Intézet is helyet adhatna némi belső átalakítás után - vélekedett.

A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájával foglalkozó intézetnek ehhez állami és civil szervezetektől érkező támogatásra van szüksége - mondta Borbáth Erika, összeget azonban nem kívánt megjelölni.

Hozzátette, hogy jelen számításaik alapján indulásként 50-70 millió forint kellene a kutatásokra, kutatók bérére és publikációkra, a galéria létrehozása azonban tetemesebb forrást igényel.
A létrehozandó intézmény feladata lenne az értékek bemutatása mellett a cigányság múltjával, jelenével foglalkozó kutatói háttér biztosítása és a jövőtervezés, stratégiaépítés is - hangsúlyozta.
Kérdés, hogy az elviekben az Oktatási és Kulturális Minisztérium által is támogatott állandó múzeum létrehozása folyamatos építkezés eredménye vagy egyszeri nagy lépés legyen - közölte a főigazgató, hozzátéve: a döntés megszületésétől számítva egy-másfél éven belül az önálló roma múzeum megnyithatná kapuit a látogatók előtt.

Bereczky Loránd, a tárlatnak helyet adó MNG főigazgatója arról szólt, véleménye szerint Magyarország egyetemes kultúrája szempontjából elvileg nem számít, a művész milyen származású, a közösségeknek azonban fontos, hogy saját kultúrájukat be tudják mutatni.
Kiemelte, hogy négy-öt megyei múzeummal is komoly tárgyalásokat folytatnak Az emlékezés színes álmai című tárlat vidéki vendégszerepléséről.

A demokratikus múzeum feladata, hogy a tehetséges művészek számára biztosítson olyan felhajtóerőt, ami lehetőséget teremt az értékek bemutatására - mutatott rá a főigazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását