2024. május 9. - Gergely

Vasárnap óta 44 ittas vezető

Vasárnap óta 44 ittas vezető jogosítványát vette el a helyszínen a rendőrség - közölte Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. január 22. kedd 18:03 - Hírextra

Vasárnap lépett hatályba az az igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek értelmében az alkoholszonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni az ittas vezetőtől. A helyszínen nincs mérlegelési lehetőség, a jogosítványt el kell venni. Az ellenőrzések során vasárnap 26, hétfőn pedig 18 esetben került erre sor.

Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője közölte: a jövőben olyan légalkoholmérő-készülékeket akar beszerezni a rendőrség, amelyek csak aktív üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy a berendezés rögzíti a méréseket, így a járőrnek el kell számolnia a pozitív mérésekkel, vagyis nem lesz lehetőség a rendőr esetleges megvesztegetésére.

Samu István ismertette, hogy az elmúlt év napi statisztikai átlagával összehasonlítva a vasárnapi és a hétfői intézkedések száma nem kiemelkedően magas. Évente 15 ezer vezetővel szemben intézkednek alkoholos befolyásoltság miatt, tavaly 12.600 jogosítványt vontak be.

A hatóság eddig is szigorú volt, csak eddig egy eljárás keretében vonták be a jogosítványt, most pedig a helyszínen azonnal el is veszik. Mint mondta, évente 1.200-an, 1.300-an halnak meg Magyarországon az utakon, s a halálesetek 13 százalékát az ittas vezetők okozzák. Magyarországtól nyugatra ez az mennyiség mindössze 5-6 százaléknyi.

Ismertetése szerint a rendőrség jelenleg a Spiratest típusú alkoholkimutató indikátorcsövet (alkoholszondát), illetve a Lion Alcometer SD-400 típusú kézi elektromos alkoholmérő berendezést használ a helyszíni ellenőrzésre. Ezek az eszközök a kilélegzett levegő etilalkohol-tartalmát érzékelik.
A sajtóanyag szerint amennyiben az alkoholszonda csak kis mértékben színeződik el, vagy az elektromos alkoholmérő-berendezés 0,5 mg/l- t meg nem haladó értéket mutat, a sofőrt nyilatkoztatni kell az alkoholfogyasztásról, majd szabálysértési feljelentést kell tenni, illetve ebben az esetben is el kell venni a jogosítványt.

Amennyiben az alkoholszonda jelentős mértékben elszíneződik, vagy az elektromos szonda mérési eredménye 0,5 mg/l-t meghaladó értéket mutat, egy újabb vizsgálatra kell előállítani az ellenőrzött sofőrt. Amennyiben a hitelesített eszközzel végzett ellenőrzés eredménye is 0,5 mg/l-t meghaladó értékű, büntetőeljárást kell kezdeményezni.

Amennyiben láthatóan súlyos alkoholos befolyásoltság alatt van a sofőr, akkor vér- és vizeletminta-vétel céljából kell előállítani.

A háttéranyag szerint ha a 0,1 mg/l-t meg nem haladó légalkohol- koncentrációt jelez a műszer, eljárás nem kezdeményezhető, a vezetői engedélyt elvenni nem lehet.

A sajtótájékoztatón Komáromi Endre felhívta a figyelmet, hogy ezek az értékek a légalkohol-mérésre vonatkoznak, a vérből kimutatható alkohol meghatározásánál 0,8 ezrelék az a határ, amely felett bűncselekményről van szó.

Kiemelte, az elmúlt évben 1 millió 400 ezer esetben alkalmaztak alkoholszondát, 45 ezer esetben színeződött el az alkoholszonda.

Komáromi Endre kiemelte, eddig az ittas vezetésen ért sofőr másnap ugyanúgy vezethetett tovább, amíg az eljárást le nem folytatták ellene, mostantól pedig mindenki tudja, hogy az állam, a törvényalkotás, a társadalom haragszik az ittas vezetőre.

Kérdésre válaszolva, elmondta, az intézkedés után a helyszínen kell hagyni az autót, illetve csak más, jogosítvánnyal rendelkező személy viheti el. Közölte, a rendőrség nem engedi balesetveszélyes helyszínen hagyni az autót, ilyen esetben elszállítják a járművet.

A konyakos meggy vagy dianás cukor fogyasztása kapcsán Komáromi Endre közölte, hogy az eszközök alkoholra specifikusak. Az orvos szakértő azért határozott meg 0,1 mg/l-es értékhatárt, mert a szervezet önmagában is előállíthat olyan származékot - például egy érett őszibarack elfogyasztása esetén - amelyet a szonda jelezhet.

A sajtótájékoztatón bemutatták hogy egy konyakos meggy elfogyasztása utáni azonnali mérés alkoholos befolyásoltságot jelez, azonban pár perc múlva és egy ital elfogyasztása után már nem mutat intézkedésre okot adó értéket a műszer.

Beszámoltak arról is, hogy a rossz műszaki állapotú teherjárművek kiszűrésére indított, január 10-én, 14-én és 17-én tartott országos ellenőrzések során végzett több mint 1.600 ellenőrzés során nem találkoztak ittas vezetővel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását