2024. május 2. - Zsigmond

Több tízezer lelet Hódmezővásárhelyen

Több mint húszezer kerámiadarabot és tízezer állati csontmaradványt találtak a hódmezővásárhelyi régészek az épülő városi sportcsarnok területén - jelentették be csütörtökön a helyi Tornyai János Múzeum restaurátorai.
2008. január 17. csütörtök 15:12 - Hírextra
A sajtótájékoztatón Nagy Nándor elmondta: a belvárosban épülő sportcentrum helyén 2007 nyarán két hónap alatt, viszonylag kis területen, 2500 négyzetméteren annyi kerámiatöredék, egykori mezőgazdasági eszköz, pénz, állati csont került felszínre, hogy mindez mennyiségét tekintve már-már egy autópálya-feltárás nagyságrendjéhez mérhető.

A leletek jelentőségéről szólva a szakember kiemelte: a feltárásnak köszönhetően sokkal többet lehet tudni a késő-középkori és kora-újkori Vásárhelyről. Az előkerült anyag alapján feltérképezhető, hogy miként éltek akkoriban a vásárhelyiek, milyenek voltak a korabeli hétköznapok, az állattartási szokások, és hol tartott az iparosodás.

Nagy Nándor a legérdekesebb tárgyak között említett három pénzérmét. Mint elmondta, az egyik egy magyar, I. Lipót korabeli, ezüstözött bronz 15 krajcáros, a másik kettő pedig lengyel, III. Zsigmond korabeli garas. Emellett egy gyöngyházmarkolatú kést, illetve mintegy ötven pipatöredéket is találtak, amelyek eddig hiányoztak a helyi régészek gyűjteményéből - tette hozzá a szakember.

A vizsgált területen egykoron egy-két ház, vízelvezető árkok, gazdasági épületek voltak. A feltárás Tóth Katalin régész irányításával folyt, de már az ásatás idején is közreműködtek a Tornyai múzeum restaurátorai: Nagy Nándor és Molnárné Balázs Zsuzsa is részt vett a terepmunkában.

Mint azt Molnárné Balázs Zsuzsa elmondta, ahogy felbukkant egy lelet, a cél az volt, hogy minél hamarabb raktári körülmények közé kerüljön, hiszen főleg a kerámiaanyag esetén fennállt a sérülés veszélye.

Az ásatást követően a múzeumi laborban mostanra befejeződött a munka nagy része. Hátra van még a leltározás, a tárgyak leírása és feldolgozása, amit a szerződések szerint nyár végére el kell végezni. A tervek szerint ezt követően láthatja majd a közönség a gazdag hódmezővásárhelyi leletet - fűzte hozzá a restaurátor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását