2024. április 28. - Valéria

Női buszokkal a zeaklatás ellen

"Sokkal kellemesebb nők között utazni. Ötvennyolc éves vagyok, de tapadnak rám a férfiak. Elképzelhetik, mit csinálnak a fiatalabbakkal" - így vélekedik egy mexikóvárosi asszony, aki immár számos nőtársával együtt a hét elejétől a csak a gyengébb nem szám
2008. január 17. csütörtök 09:04 - Hírextra
Mexikóváros vezetése éppen az utazó nők elleni szexuális zaklatás elkerülése végett döntött úgy, hogy a csúcsforgalmi időkben 20-30 percenként indítanak olyan buszokat, amelyekre férfiak nem szállhatnak fel. A városi főügyészség adatai szerint 2007-ben a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és erőszakos cselekmények 14 százalékát tömegközlekedési eszközökön követték el.
"El kell viselnünk azokat a férfiakat, akik lökdösnek, tapogatnak minket, miközben egyiknek sem jutna eszébe, hogy átadja a helyét a terhes vagy gyermekkel utazó nőknek" - mondja egy 29 éves műszaki rajzoló hölgy. Mások azért is nagyon örülnek az új lehetőségnek, mert a zaklatások miatt inkább taxizni kényszerültek, ami a tengerentúlon is drágább mulatság. Ugyancsak nőknek tartanak fenn három kocsit a metrókban, de csak csúcsidőben.

A "női buszok" pozitív hatást gyakorolhatnak az utazó nők öltözködésére is, többen végre mernek szoknyában felszállni anélkül, hogy illetéktelen nyúlkálásoktól kellene tartaniuk. A buszsofőrök számára is megnyugvást jelentenek a női járatok, hiszen nemegyszer előfordul, hogy nekik kell a megtámadott nő segítségére sietni, esetleg rendőrt hívni.

Biztos, ami biztos, a mexikói tömegközlekedési hálózat alkalmazottai is helyet foglalnak ezeken a buszokon, hogy megakadályozzák illetéktelen hímneműek felszállását, mivel a helyi "macsók" meglehetősen dühösen fogadták az új intézkedést. A tilalom alól kivételt a kisgyermekek, az idős, vagy fogyatékos férfiak jelentenek, de csak akkor, ha női kísérővel utaznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását