2024. május 5. - Györgyi

Márciusra új börtönünk lesz

Befejezés előtti állapotban van az új, 800 ember befogadására képes szombathelyi börtön, amely várhatóan márciusra készül el - közölte az MTI-vel csütörtökön Csitke Sándor, a Vas Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.
2008. január 17. csütörtök 12:47 - Hírextra
Hozzáfűzte: az új büntetés-végrehajtási intézetben a fogvatartottaknak és a fogvatartóknak is a korábbinál sokkal jobb feltételeket tudnak majd teremteni, mivel a volt Savaria Kiképzőközpont helyén felépülő intézet 10 hektáros területen helyezkedik el, amelyen több korszerűen felújított épület is lesz.

Az új, országos hatókörű intézet börtönként és fegyházként üzemel, de száz előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított fogvatartásáról is gondoskodik majd - mondta az ezredes.

Csitke Sándor szólt arról is: a jelenlegi szombathelyi börtön 1889-ben épült, erősen elhasználódott. Az intézet kihasználtsága, noha az utóbbiakban kissé enyhült a zsúfoltság, most is meghaladja az épület kapacitását.

Az új intézetben több sétaudvar, kosárlabda- és kézilabdapálya, tornacsarnok és kondicionáló terem áll majd a fogvatartottak rendelkezésére, ökumenikus kápolnája, több ezer kötetes könytára is lesz - mondta.

A parancsnok tájékoztatása szerint a különböző büntetés-végrehajtási fokozatban, börtönben, illetve fegyházban lévő fogvatartottakat az intézményen belül elkülönítve őrizik majd egymástól. A zárkák zömében 3-4 fogvatartott elhelyezésére alkalmasak, de akad majd közöttük néhány öt, illetve egyszemélyes is.

Csitke Sándor elmondta azt is: az elítéltek többsége dolgozhat majd a börtönben, ugyanis már elkészültek azok a csarnokok, amelyekben az intézmény területén belül oldja meg a fogvatartottak munkáltatását az üzemeltető. Komoly hangsúlyt fektetnek az intézményen belül a bentlakók képzésére, lehetőségek szerinti szakképzésükre is. A magántőke bevonásával, úgynevezett PPP-konstrukcióban történő beruházás értéke kilencmilliárd forint. Hasonló befogadóképességű büntetés-végrehajtási intézet kezdte meg a próbaüzemét a napokban Tiszalökön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását