2024. április 25. - Márk

Szmogtól fuldoklik az ország

Szmogriadóra egyelőre sem a fővárosban, sem a legszennyezettebb vidéki nagyvárosokban nem kell számítani, ugyanakkor a mérési adatok szerint a fő tranzitútvonalak mentén rendszeresen meghaladja a határértékeket mind a por (PM 10) és a nitrogénoxidok (NOx,
2008. január 16. szerda 09:18 - Hírextra

Bár a szakemberek szerint "laposnak" nevezett időjárás, s a mozdulatlan, párás légtömeg nem kedvez sem a tüdőnek, sem a járványos betegségek megfékezésének, Kovács Máté, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tanácsosa szerint egyelőre nincs ok a szmogriadó elrendelésére - olvasható a cikkben.

Az országos mérőrendszer adatai szerint időlegesen, a nagyobb forgalmi csomópontokon valóban meghaladja a határértékeket egyes szennyezőanyagok levegőből mért aránya, de a valódi riasztáshoz - a hivatalos megfogalmazás szerint - a "túlterhelés folyamatos megléte kell" - hívta fel a figyelmet a tanácsos.

A lap viszont emlékeztet arra, hogy az érvényes európai uniós ajánlás szerint évente legfeljebb 35 alkalommal lépheti át az egészségügyi határértéket egy város levegőjének porszennyezettsége, miközben Budapesten 2007-ben ez a jelenség 163-szor fordult elő. A tavalyi csúcs december 19-én volt, amikor a megengedett porszennyezés mértékénél háromszor nagyobb értéket regisztrált négy budapesti mérőhely.

A szaktárca hivatalos tájékoztatása szerint hatósági intézkedésekre csak a tájékoztatási határérték elérése esetén kerül sor. Ezek az intézkedések a tájékoztatást és az úgynevezett önkéntes légszennyezőanyag-kibocsátás csökkentését jelentik. A hatóságok ilyenkor felhívják a lakosság figyelmét a füstköd okozta egészségügyi veszélyekre, és kérik a gépkocsihasználat mellőzését, a fűtés csökkentését - olvasható a Népszava cikkében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását