2024. április 25. - Márk

Bemutatkoztak az időközi választás jelöltjei

Bemutatkoztak a január 27-ei fővárosi időközi országgyűlési választás jelöltjei. A Budapest 15. számú választókerületében tartandó választáson induló négy jelölt az érintett XI. kerület honlapján rövid videóüzenetben tette közzé programja fontosabb pontja
2008. január 16. szerda 13:16 - Hírextra

Lakos Imrét az MSZP és az SZDSZ, míg Rétvári Bencét a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként vették nyilvántartásba. Csapody Miklós az MDF, Fenyvessy Zoltán pedig a MIÉP színeiben indul.

Lakos Imre és Csapody Miklós jelenleg is országgyűlési képviselő, így amennyiben képviselői helyet szereznek, jelenlegi mandátumukat a pártlistáról más veheti át. A tét az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helye.

Lakos Imre, Újbuda alpolgármestere üzenetében a fejlődést és a hagyománytiszteletet állította programja középpontba. Mint mondta, 17 év önkormányzati munka összes tapasztalatát is hasznosítani tudja a parlamentben, ha a városrész képviselőjévé választják.

Közölte, azt szeretné, ha az Újbudán zajló "óriási fejlődés", a metróépítés vagy az egykori Skála helyén épülő új városközpont kialakítása idején is jól éreznék magukat az ott élők. Mint mondta, egyformán fontosak számára a lakótelepen vagy a Gellérthegyen élők problémái.

Az SZDSZ egyelőre nem közölte, hogy ha Lakos Imre nyerné a választást, ki kapná meg jelenlegi mandátumát a pártlistáról.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy minden választásnak tétje van. Mint mondta, az itt élők számára ez a voksolás a "legfontosabb politikai döntés". Közölte, ha bizalmat kap, arra fog törekedni, hogy a kampány után is minél többet találkozzon az itt élőkkel, és megismerhesse a problémáikat.
A 4-es metróépítésre utalva azt közölte, olyan módosító indítványt akar benyújtani az országgyűlésnek, ami elfogadása esetén garantálná, hogy ha az elkövetkező 25 évben bármilyen, az építkezéssel összefüggő kár érne valakit, azonnali kártalanítást kaphasson.

Csapody Miklós azt közölte, az ő programja "nem politikai program, hanem érthető, mert konkrét". A kerület arculatának kialakítását, a közlekedésszervezési, parkolási gondok megoldását, valamint a metróépítést, illetve annak mielőbbi befejezését említette programja főbb elemei között.

Véleménye szerint ideje, hogy végre zöld utat kapjon egy új politika a kerületben is. Utalt 16 éves helyi tapasztalatára, arra, hogy 1990 és 2006 között már ennek a térségnek egyéni parlamenti képviselője volt.

Csapody Miklós korábban bejelentette: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós kerülne a parlamentbe az MDF listájáról, ha sikerülne megszereznie a XI. kerületi mandátumot.
Fenyvessy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy Lakos Imre és Csapody Miklós jelenleg is parlamenti képviselő, így a választópolgárok valójában nem rájuk adják a szavazatukat, hanem egy ismeretlenre, aki a párt listájáról kap majd mandátumot.

Véleménye szerint a Fidesz és a KDNP közös jelöltjének bejutása sem változtatna semmin az országgyűlésben.

A MIÉP bejutása gyökeres változást hozhat, mert egy új hang jelenhet meg a parlamentben, a MIÉP "olyat mond, amit más nem mond ki" - hangoztatta a jelölt.

A január 27-én tartandó választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják meg.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában az országgyűlési választások idején, így például lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni. (Ketten jelezték szándékukat; egyikük Havannában, míg másikuk Berlinben adná le voksát.)

Magyarországon legutóbb 2006 októberében tartottak időközi országgyűlési választást, akkor Veszprém megye 6-os választókerületében. Budapest választókerületeiben a rendszerváltás óta még nem írtak ki időközi parlamenti választást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását