2024. június 16. - Jusztin

Költsék gyógyszerre!

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy a kormányzati negyed feleslegessé vált projektirodájának költségvetését az egészségügyre fordítsa - hangsúlyozta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. január 15. kedd 15:00 - Hírextra
Követeljük a kormánytól, hogy az okafogyottá vált projektirodát ne tartsa fenn, hanem az arra szánt összeget adja oda az egészségügynek - jelentette ki.

A Fidesz korábban kifogásolta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szervezetében működő projektigazgatóság számára 2 milliárd 756 millió forintot csoportosítottak át, és ebből az összegből a beruházás leállítása után továbbra is fizetik az iroda működését.

Pesti Imre szerint a kórházi széfekre elkölteni kívánt 3 milliárd forint szintén teljesen értelmetlen, ez az összeg is inkább a vizitdíj eltörlése miatt a háziorvosoktól kieső összeget pótolhatná.
A legnagyobb ellenzéki párt emellett a tb-kassza jelentős többletét, amit az egészségügyből vontak el, a háziorvosoknak adná oda a vizitdíj kiváltására.

Mint mondta, a kormány eredetileg 40 milliárdot akart beszedni a kórházi napidíjból és a tandíjból, ebből azonban csak 22-25 milliárd teljesült, a következő költségvetési évben pedig már csak 14 milliárdról van szó, ezzel szemben áll az a 140 milliárd, amit kormányzati negyedre akartak költeni.
Kérdésre válaszolva Pesti Imre közölte: továbbra is egyetértenek Tóth Károly szocialista képviselő javaslatával a vizitdíj eltörléséről.

Arra a felvetésre, amely szerint Tóth Károly javaslatát azzal egészítené ki az MSZP, hogy a nyugdíjasok számára törölnék el a vizitdíjat, Pesti Imre azt mondta, ezzel lassan már 6-7 millióan mentesülnének a vizitdíj fizetése alól, így teljesen értelmetlen a díj fenntartása, amely egyébként sem tudott megvalósítani egyetlen egészségpolitikai célt sem.

A politikus arról is beszélt, hogy a fővárosi kórházak jelentős része csődközelben van, az újpesti kórházba pedig már csődbiztost is ki kellett rendelni. Szerinte ez főként amiatt van, hogy a kórház fő bevételét hozó traumatológiai osztály számára is volumenkorlátot vezetettek be, így az intézmény a betegek egy részét kénytelen saját költségére ellátni.

Pesti Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy 250 kórházi osztálynak csak ideiglenes működési engedélye van, mert források híján nem tudja teljesíteni az ÁNTSZ elvárásait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását