2024. április 17. - Rudolf

Továbbra is kockázatos felvállalni a szexuális másságot

Veszélyes felvállalni Magyarországon, ha valaki meleg, leszbikus, biszexuális, vagy transznemű (LMBT) - jelentette ki Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa, a szervezet által publikált esettanulmány bemutatóján csütörtökön Budapesten.
2008. január 10. csütörtök 13:29 - Hírextra

A szakember a "Rideg bánásmód" című, LMBT emberek ellen elkövetett erőszakos eseményekről, hátrányos megkülönböztetésükről szóló tanulmányt idézve azt mondta: több olyan diszkriminatív, jogsértő esettel is találkoztak, amikor tanárok zaklatják, esetenként fizikailag bántalmazzák a diákokat, vagy orvosok tagadják meg HIV pozitívoktól az ellátást. "A HIV pozitívok rendszeresen szembesülnek a tájékoztatási és önrendelkezése jogaik megsértésével, megalázó, akár kifejezetten embertelen bánásmóddal" - áll a tanulmányban.

Kuszing Gábor a munkahelyi megkülönböztetésről szólva elmondta: több esetben azért rúgták ki az alkalmazottat, vagy zaklatták a munkatársai, mert kiderült róla szexuális orientációja. "Egy biszexuális nőt azért zaklatott (...) a munkatársa, mert neki tulajdonított egy leszbikus társkereső hirdetést. Addig zaklatta, amíg a nő úgy döntött, hogy nem bírja tovább és kilépett a cégtől."

Kuszing Gábor újságíró kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: bár az Egyenlő Bánásmód Hatóság az ilyen ügyek elrendezésére jött létre, az LMBT emberek mégsem élnek a jogorvoslati lehetőséggel, mert "nem bíznak az igazságszolgáltatásban."

A tanulmányban az egyesület több ajánlást is megfogalmazott a HIV-vel, AIDS-el, a Büszkeségnapi Felvonulással, munkahelyi diszkriminációval kapcsolatban. Ezek között szerepel a meleg és leszbikus házasságok engedélyezése, a Büszkeség Napi Felvonulás megfelelő rendőri biztosítása, a felvonulók megvédése, vagy a transzneműekkel szembeni rendőri igazoltatás szabályainak lefektetése.

A Patent Jogvédő Egyesület 2006-ban alakult meg a családon belüli erőszak visszaszorítása és az LMBT személyek ellen elkövetett negatív diszkrimináció csökkentésére. A "Rideg bánásmód" című kiadványuk célja, hogy segítsék a civil szervezeteknek és az állami döntéshozóknak az LMBT emberek jogaival kapcsolatos munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását