2024. április 25. - Márk

Amerika csatlakozik Ázsiához és Ausztráliához

A kéreglemezek úgy sodródnak a földgömb felszínén, mint levelek a tavon. A mozgó földkéreg nélkül a kontinensek már rég elsüllyedtek volna a tengerben, valószínűleg még élet sem lenne a Földön.
2008. január 7. hétfő 16:54 - Hírextra

Két amerikai geofizikus, Paul Silver (Washingtoni Carnegie Intézet) és Mark Behn (Woods Hole Óceánográfiai Intézet) azonban a Science című szaklap legújabb kiadásában azt állítja, hogy a lemezek nincsenek állandó mozgásban, a földtörténet során már legalább egyszer megálltak, úgy másfél milliárd éve.

A kutatók szerint a folyamat zajlik ma is. Ennek bizonyítéka, hogy a közeli múltban (ötvenmillió éve) az afrikai és eurázsiai lemez közötti szubdukciós zóna (ahol a kőzetlemezek egymás alá csúsznak) bezáródott, s azóta is teljességgel inaktív.

Az Atlanti-óceán mélyén húzódó hegyvonulat mentén a Föld belsejéből előtörő hő magmakitörések formájában viszi egyre távolabb az amerikai kontinenst Európától és Afrikától. Ugyanez a folyamat idézi elő a Csendes-óceán zsugorodását is, és ezzel igen aktív földrengési zónákat alakít ki és vulkanikus jelenségeket okoz Kelet-Ázsia és Nyugat-Amerika alatt, ahol a tengerfenék a kontinensek alá csúszik.

Úgy 350 millió év múlva a Csendes-óceán medencéje várhatóan bezárul, és az amerikai kontinens csatlakozik Ázsiához és Ausztráliához, és megszűnne a földalatti vulkanikus aktivitás. Ennek nemcsak földtörténeti következtménye lenne: az időszakos kitörések okozta por ugyanis hűti a légkört a globális felmelegedés egyfajta természetes ellenszereként. Tehát a végeredmény "drámai hatással lehet az éghajlatra, és így a felszíni életre is" - mondja Silver hozzátéve, hogy a felfedezzés "megmagyarázhatja, miért melegebb ma a klíma, mint a globális modellek előrejelzései".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását