2024. április 29. - Péter

Fotókkal a beteg gyerekekért

Egy delfinnel játszó kisfiú portréja nyerte el a Gézengúz Alapítvány jótékonysági fotópályázatának közönségdíját, amelyet vasárnap adtak át a Művészetek Palotájában. A nézők sms-szavazataiból várhatóan 60-80 ezer forint jut a koraszülötteket segítő szerve
2007. december 30. vasárnap 20:48 - Hírextra
A Gézengúz Alapítvány szeptemberben hirdette meg az "Egy cseppnyi művészet" című fotópályázatot. A képekkel egyrészt arra akarták felhívni a figyelmet, hogy megszűnt a születés körüli időszakban sérülést szenvedett kisgyermekek mozgáskoordinációjának gyógyításával foglalkozó szervezet állami támogatása, vagyis ezentúl a fennmaradásért küzdenek - mondta a Független Hírügynökségnek Schultheisz Judit orvos, a Gézengúz Alapítvány szakmai ügyvezetője.

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek bemutatják, hogyan élnek ezek a csöppségek. Nem a szomorú, hanem a vidám pillanatokat megörökítő képeket kértek, amikor a gyerekek találkoznak a művészet, az alkotás örömeivel és megmutatják a fejlődésüket. A pályázatra amatőrök és profi művészek 276 alkotást küldtek be. Ebből a szakmai zsűri 120 képet választott ki, amelyekre bárki szavazhatott sms-ben. A közönségdíjat Szalai Annamária képe nyerte el, amely egy delfinnel játszó kisfiút ábrázol. Az sms-ekből befolyt összeg egy részét a szolgáltatók januárban utalják át az alapítványnak, ez a becslések szerint 60-80 ezer forint lesz - tette hozzá Schultheisz Judit.

Az 1990 óta működő Gézengúz Alapítvány komoly anyagi gondokkal kezdi az új esztendőt. Korábban évente 40 millió forintos állami támogatást kaptak, amiből 3000 sérült kisgyerek családját tudták segíteni. Az állami támogatást azonban megvonták, így az alapítvány ezentúl csak a pályázatokra és az adományozókra számíthat, ám ez nem biztosítja a kiegyensúlyozott működés feltételeit. Schultheisz Judit azt mondta: nagyon nehéz az állami támogatás nélkül folytatni a központ munkáját és segíteni a hozzájuk fordult csaknem 640 családot. Ez azt jelenti, hogy kénytelenek lesznek szelektálni köztük és a vidéken élők ellátás nélkül maradhatnak. Egyelőre átvállalják a családok terheit, de nyáron volt már egy kritikus időszak, amit csak egy állami gyorssegéllyel tudtak átvészelni- tette hozzá.

A Gézengúz Alapítvány szakmai ügyvezetője szerint mindez azért különösen szomorú, mert a koraszülöttek ilyen típusú, egészségügyi és oktatási ellátásával szinte teljesen egyedül maradtak az országban. Amikor a csecsemőket néhány hetes korukban hazaengedik a kórházból, az alapítvány már ott van, és segít a fejlesztésükben. Mindaddig, amíg a kicsik bekerülhetnek a gyógypedagógiai szolgáltatókba és a korai fejlesztő központokba, a családok szinte az egyetlen segítséget a Gézengúz Alapítványtól remélhetik. A civil szervezet szakemberei személyesen is felkeresik őket, de van ambuláns és bentlakásos terápiájuk is - mondta Schultheisz Judit.

Bővebb információ a Gézengúz Alapítványról www.gezenguz.hu oldalon található.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását