2024. április 28. - Valéria

Oscar Peterson emlékére

Dave Brubeck, Herbie Hancock, a műfaj nagy öregjei, valamint a náluk jóval fiatalabb Diana Krall méltatta a néhány nappal ezelőtt elhunyt kanadai Oscar Peterson érdemeit, jelentőségét, a zenére és zenésztársaira gyakorolt hatását.
2007. december 28. péntek 06:56 - Hírextra
A három zenész a billentyűs hangszerek művésze, akárcsak Peterson volt. Az is közös bennük, hogy - Petersonhoz hasonlóan - mindhárman koncerteztek Magyarországon.

A 87 esztendős Dave Brubeck visszaemlékezett arra, hogy mennyire lenyűgözte őt Peterson játéka, amikor először hallotta őt a New York-i Carnegie Hallban 1949-ben. Minden jazz-muzsikus hamarosan megérti majd, hogy Oscar Peterson milyen nagy mester volt, s mint Duke Ellingtont, őt sem lehetett semmiféle kategóriába beszorítani - hangsúlyozta.

Brubeck egyébként két másik nagyszerű billentyűssel, Ahmad Jamallal és McCoy Tynerrel együtt felkérést kapott, hogy lépjen fel Peterson helyett a Carnegie Hallban, amikor zenésztársát 1993-ban szélütés érte.

A 67 éves Herbie Hancock szerint Peterson több zenész-generációra hatott jelentős mértékben. Újraértelmezte a swinget a modern zongoristák számára, s az ő hatásának köszönhetően alakultak ki saját gyökerei a jazz-zenében. Hancock méltatta az elhunyt technikai tudását, és hangsúlyozta: soha senki nem léphet a helyre a műfajban.

A 43 esztendős Diana Krall, aki Oscar Petersonhoz hasonlóan kanadai, úgy vélekedett, hogy az ő hatására lett belőle zongorista (Krallt az a Ray Brown bőgős fedezte fel, aki hosszú időn át volt Peterson zenésztársa.) A művésznő szerint az évek során barátok lettek, együtt énekeltek, zongoráztak. Nem tudok múlt időben gondolni Oscar Petersonra - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását