2024. április 20. - Tivadar

Szíria Bush segítségét kéri

Az Egyesült Államok segítségére van szükség a szír-izraeli békemegállapodás megkötéséhez. - mondta Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter, a Financial Times című lap németországi kiadásának csütörtökön.
2007. december 27. csütörtök 14:35 - Hírextra
Mekdad szerint rendkívül nehéz lenne újraindítani a béketárgyalásokat az Egyesült Államok nélkül. A szír miniszter reményét fejezte ki, hogy George Bush amerikai elnök újra szerepet vállal a közel-keleti rendezésben.

Szíria és Izrael hivatalosan 1948 óta áll hadban egymással. A két ország békemegállapodásának egyik legfontosabb akadálya az 1967-ben, izraeli csapatok által elfoglalt Golán-fennsík sorsa. Szíria nem hajlandó lemondani a stratégiai fontosságú területről, Izrael viszont csak egyértelmű biztonsági garanciákért cserébe adná azt vissza.

Fejszál Mekdad szerint Damaszkusz békés úton akarja rendezni a vitás kérdéseket Izraellel, de mint mondta: Szíria kész áldozatokat is hozni a Golán-fennsíkért. A szír külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az izraeli hadsereg nem legyőzhetetlen, szerinte ezt bizonyítja, hogy a libanoni Hezbollah nevű szervezet tavaly nyáron sikeresen vette fel a harcot a megszálló izraeli egységekkel.

Mekdad hozzátette: Szíriának sokkal több, és jobb minőségű fegyvere van, mint a Hezbollahnak. - írta a Financial Times Deutchland című lap csütörtöki száma.

A szír hadsereg fegyverzete többségében orosz gyártmányú fegyverekből áll. Csaknem 5000 tankkal, több mint 600 harci géppel, 32 hadihajóval és mintegy ezer, nagy hatótávolságú rakétával Szíria rendelkezik a térség egyik legjelentősebb katonai erejével.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását