2024. április 24. - György

Ha nem tetszik az ajándéka, cserélje el

Nagy-Britannia máris a nem kívánt ajándékok elpasszolásának lázában ég. Egy kutatás szerint a britek ebben az évben mintegy 800 millió eurót költöttek erre.
2007. december 27. csütörtök 18:59 - Hírextra
Az eBay internetes árverési oldal (http://www.ebay.com) megrendelésére készült felmérés szerint őfelsége minden alattvalója harminc eurónyi olyan áruval rendelkezik e napokban, amelyet a háta közepére sem kíván.

Mi hát a teendő? Hogy ne kelljen szemétre dobni a számos CD-t, DVD-t, ruhákat, ékszereket és még ki tudja, mi mindent - a lakosság mindössze négy százaléka szánja el magát e brutális lépésre - különféle lehetőségek adódnak. Az első éppen maga a közvélemény-kutatás megrendelője.

"Az év végéig mintegy hatmillió új ajánlat felkerülésére számítunk" - mondja Richard Kanarek, az eBay egyik szóvivője - "ez éppen duplája a karácsonyt megelőző héten regisztrált termékek számának".

Ezekben a napokban az oldalon tényleg minden megtalálható. A legkülönösebb holmi talán az a csomag, amelyet egy fiatal lány kínál eladásra. Az ajándékot a vőlegényétől kapta, aki aztán éppen szenteste elhagyta őt. A lány az ajándékot ezért ki sem bontotta a díszes csomagolásából, hanem felkínálta az eBay-en. A "vaklicit" leütésekor kapott összeget pedig jótékony célokra ajánlja fel.
Az árverési oldal lehetséges alternatívája az Amazon.com (http://www.amazon.com; http://www.amazon.co.uk), ahol nem kell a licitálás végét várni. Itt egyszerűen szabott árakon hirdethetjük meg eladnivaló dolgainkat.

Sokan hasznot kovácsolnak a nem kívánt meglepetésekből: továbbajándékozzák. A Citibank pénzügyi vállalatcsoport kutatása szerint az ajándékok mintegy fele jut erre a sorsra.

A nők hajlamosabbak az "újrahasznosításra": 49 százalékuk jelentette ki, hogy tovább szokta adni a felesleges ajándékokat. A férfiaknak csak 37 százaléka "reciklál". A Daily Telegraph című napilap figyelmezteti a továbbadókat, hogy ne vegyék ki a tárgyakat az eredeti csomagolásukból, de készítsenek hozzá új díszcsomagolást, valamint óvatosan figyelmeztessék a megajándékozottat, nehogy valahogy visszakerüljön az ajándék a megvásárlójához.

A legújabb és legújszerűbb megoldás a csere (ki hitte volna ennyi évszázad gazdasági fejlődése után...). Több olyan internetoldal foglalkozik áruk egyszerű csereberéjével. Ennek előnye, hogy semmiféle pénzforgalom nem zajlik: egyszerűen megjelölhetjük, hogy adott holmiért mit szeretnénk cserébe, vagy várhatjuk, hogy ki mit ajánl fel érte. Nagy-Britanniában a legnépszerűbb csereoldalak a SwaXchange, a Swapz és a Hitflip. (http://www.swapexchange.org; http://www.swapz.co.uk; http://www.hitflip.co.uk)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását