2024. június 2. - Kármen, Anita

Tüntetőket lőttek agyon

Két kurd meghalt, többen megsebesültek azt követően, hogy kedden a Mus tartományi Bulanik városában demonstrációt tartottak a legnagyobb kurd párt betiltása miatt, és helyi boltosok a tiltakozókra támadtak.
2009. december 15. kedd 18:13 - HírExtra
Az Anatolian állami hírügynökség szerint őrizetbe vették a tüntetőkre tüzet nyitó egyik bolttulajdonost. A zavargások múlt hét péntek óta tartanak, válaszul arra, hogy az alkotmánybíróság betiltotta a török parlament egyetlen kurd pártját, a Demokratikus Társadalom Pártot (DTP), azzal vádolva, hogy együttműködik a kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőivel.

Az alkotmánybíróság ítéletét bírálta Tayyip Erdogan kormányfő is, aki éppen a közelmúltban kezdeményezte a 12 milliós kurd kisebbség jogainak bővítését, hogy így megpróbáljon véget vetni az elmúlt negyedszázadban mintegy 40 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusnak.

A kurd párt betiltását kezdeményező ügyész tavaly sikertelen kísérletet tett Erdogan iszlám gyökerekkel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) törvényen kívül helyezésére is, azzal érvelve, hogy a vallási alapon álló párt ütközik az egyház és az állam szétválasztását szavatoló alkotmánnyal. A kormányfő pártja pedig csak hajszállal kerülte el, hogy a kurd párt sorsára jusson. Az alkotmánybíróságon ugyanis nem volt meg a minősített többség a párt betiltásához, miután az indítványt csak a tagok egyszerű többsége támogatta.

Erdogan még hétfőn nemzeti egységre szólított fel, és reményének adott hangot, hogy az ország legyűri problémáit. A kormányfő a kurdok támogatása nélkül nemigen tudja keresztülvinni kisebbségi reformelképzeléseit, amelyeket szenvedélyesen támadnak a nacionalisták. Megfigyelők attól tartanak, hogy a DTP betiltása elidegeníti a kurdokat, és a szélsőségesek táborába sodorhatja őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását