2024. április 29. - Péter

Jöjjön űrhajósnak

Oroszországban már nem csupán egy világűrbeli turistaútra lehet befizetni, hanem végig lehet járni az űrhajósok kiképzésének állomásait, szinte mindent ki lehet próbálni, amin a kozmonauták átesnek, és fel lehet keresni az űrrepülőtereket is néhány idegen
2007. december 25. kedd 12:43 - Hírextra
Az űrhajósokat felkészítő központban többek között fel lehet próbálni a szkafandereket. Ízelítőt lehet kapni a centrifuga működéséből előzetes orvosi igazolással: e 18 méteres berendezés kabinja három dimenzióban forog és legfeljebb 14 G terhelést jelent, de az érdeklődőknek csupán 3, vagy 9 percet és legfeljebb 8 G-t javasolnak. Lehet repülni egy 4 perc alatt 11500 méteres magasságba emelkedő Mig-29-es vadászgépen, meg lehet kérni a pilótát, hogy figurákban repüljön, de még a gép vezetését is ki lehet próbálni.

Egy 12 méter mély medencében 100 kilogrammos szkafanderben a Nemzetközi Űrállomás makettje körül lehet "sétálni" a súlytalanságot imitáló körülmények között. Az igazi súlytalanságot is ki lehet próbálni egy Il-76-os repülőgépen, igaz mindössze 24 másodpercig, de ezt egy repülés alatt akár tízszer is meg lehet ismételni.

Emellett meg lehet nézni a földi irányító központot, és akár egy űrhajó felbocsátását is.
A Moszkva melletti Csillagvárosba szervezett utakon a látogatók beléphetnek a Mir űrállomás makettjébe, megtekinthetik az Űrhajózás múzeumát, és megebédelhetnek úgy, ahogyan az űrhajósok esznek.

Az árak: az ebéd minimum ezer rubel (1 rubel = kb. 7 forint), a centrifuga kipróbálásának ára 45 ezer rubeltől, az Il-76-oson való repülés 55 ezertől, a Mig-en való 294 ezer rubeltől kezdődik.
A pleszecki űrrepülőtéren a szerelőcsarnokokat és a kilövőállást lehet felkeresni, de itt felbocsátást nemigen látni, mivel mostanában ritkán indulnak innen űrhajók. Szerveznek viszont ötnapos táborokat kamaszkorú fiúknak: ez nem olyan drága, mindössze 1700 rubel, vagyis mintegy 11 ezer forintnyi.

A kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtéren meg lehet tekinteni a kilövőállást, ahonnan Jurij Gagarin indult első emberként az űrbe, s lehet fényképezkedni a lépcsőn, amelyen az űrhajósok jutnak a kapszulába. Belülről is meg lehet nézni egy Szojuz űrhajót, a múzeumban megcsodálható az első irányító pult, s ha jó időpontban érkezik a látogató, megnézheti, amint az űrhajósok felöltik szkafandereiket, válaszolnak újságírók kérdéseire, majd elhelyezkednek a kabinban. A csúcs persze a felbocsátás, amelyet alig másfél kilométernyi távolságból lehet megtekinteni. Legközelebb ilyen április 8-án várható, s általában egy évben kétszer kerül rá sor.

A bajkonuri túra ára moszkvai indulással 90 ezer rubel - mintegy 630 ezer forint -, Alma Atából indulva 300 dollár, vagyis úgy 50 ezer forint.

Végül fel lehet keresni a földi irányító központot (CUP) is, s a túra ára 2000 rubel.

A cégek, amelyek az utakat kínálják: A Csillagvárosba vezető utakról a www.rostourism.ru, a www.albatros.ru és a www.aerotour.ru honlapokon, a pleszecki űrrepülőtérre indulókról a www.pomortour.atnet.ru, a bajkonuri utakról a www.almata.kz és a www.ec.arctic.ru honlapon található információ, míg a CUP meglátogatásáról a www.mcc.rsa.ru honlapon lehet tájékozódni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását