2024. április 25. - Márk

Erzsébet 50. karácsonyi beszéde

Ötvenedik alkalommal küldött országainak és népeinek televíziós karácsonyi üdvözletet kedden II. Erzsébet brit királynő, aki szerint az elmúlt fél évszázad viharos változásai közepette is változatlan eszmény maradt a család intézménye.
2007. december 25. kedd 17:15 - Hírextra
A 81 esztendős uralkodó, akit az Egyesült Királyság - vagyis Nagy-Britannia és Észak-Írország - mellett a Nemzetközösség 54 tagállama közül 15 ma is államfőjeként ismer el, először 1957-ben ült a BBC tévékamerája elé karácsonyi beszédével, amelyet akkor még élőben sugároztak.

II. Erzsébet a keddi, 50. - immár előre rögzített - televíziós karácsonyi üzenetben azt mondta: az emlékezés az első közvetítésre lehetővé teszi annak számbavételét, hogy mi minden változott azóta, és mi maradt változatlan.

A változatlan intézmények között említette a családot. Szavai szerint a boldog család az emberi létezés tényezője, és minden virágzó közösség magva.

A családeszmény stabilitásának példájaként idézte fel az uralkodó, hogy ő és 86 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg a múlt hónapban ünnepelte gyémántlakodalmát, vagyis 60. házassági évfordulóját.

Erzsébet és Fülöp 1947. november 20-án kelt egybe; ez a leghosszabb uralkodói házasság az angol, illetve a brit monarchia 1500 éves történetében.

Fülöp és az esküvő után öt évvel trónra lépő Erzsébet frigye mindazonáltal a Windsor-ház eddigi utolsó tartósnak bizonyuló házassága is. Az uralkodói házaspár négy gyermeke közül három - Károly trónörökös, András yorki herceg és Anna hercegnő - elvált, és már csak a legkisebb királyfi, Eduárd herceg él együtt első hitvesével.

Keddi karácsonyi beszédében a királynő külön megemlékezett az iraki és az afganisztáni harctereken elesett csaknem kétszáz brit katonáról is.

II. Erzsébet a fél évszázaddal ezelőtti első tévéközvetítésben "új médiumnak" nevezte a televíziót.

A keddi, jubileumi karácsonyi üdvözlet rögzítésével egy időben a brit királyi család egy még újabb médiumot is meghódított: a korszerű technika iránt hagyományosan érdeklődő uralkodó - aki a II. világháború idején, még hercegnőként, autószerelői képesítést szerzett és a brit hadsereg teherautóit javította - hivatalos csatornát nyitott a világ egyik legnépszerűbb videómegosztó portálján, a YouTube-on.

Az udvar YouTube-csatornájára - www.youtube.com/theroyalchannel - azonnal felkerült az idei uralkodói üzenet; a csatornán mindemellett korábban nem, vagy csak ritkán látott felvételek is láthatók a királynő és a királyi család életének különböző epizódjairól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását