2024. április 23. - Béla

"A megtéréssel és a bűnbocsánattal emberibb lesz körülöttünk a klíma"

Isten Jézus születésével mutatta meg, hogy mennyire szereti az embert, mert szolidaritást vállalt vele és a bűneiből megváltotta - mondta Erdő Péter bíboros, prímás kedden, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájában tartott karácsonyi szentmisé
2007. december 25. kedd 18:31 - Hírextra
Az esztergom-budapesti érsek kijelentette: amikor Jézus megszületett, magára vette az ember természetét, így karácsonykor "egy hajléktalan gyermek születésnapját ünnepeljük, akinek sehol nem jutott hely". Későbbi élete sem a kényelemről szól, elfogják, mások ítélkeznek rajta igazságtalanul, és lesz belőle szenvedő, kivégzett és halott ember - mutatott rá Erdő Péter.

Szentbeszédében kifejtette: Jézus életével Istent mutatta meg, aki annyira szereti az embert, hogy "mindaz, ami az életben szenvedés, sikertelenség, nyomorúság lehet, eltörpül amellett a szeretet mellett, amit ő megmutat." Krisztus születésének célja a bűnből való szabadulás örömhírének hirdetése, hiszen a Jézus név is azt jelenti, hogy "az Úr a szabadító" - tette hozzá.

A bűn természetéről a bíboros kiemelte, hogy nem lehet könnyen megszabadulni tőle, mert egy vétek elkövetése továbbiakat eredményez, "az erőszak erőszakot, a bosszú bosszút, (...) amelyekből az egyénnek nincs ereje kiszabadulni. A Megváltó ereje kell hozzá, az Istennek az ereje kell hozzá, hogy az ember megszabaduljon ettől a történelmi tehertől."

A bűn nemcsak egymás között okoz problémát, hanem Isten és az ember viszonylatában is, viszont egyedül a Teremtő az, aki megbocsáthatja a bűnöket, mert "ki tud bennünket emelni saját bűnünkből, ki tud békíteni önmagával", amelynek eredménye a békesség Istennel - hangsúlyozta.

Miért van mégis 2 ezer év óta még mindig háború, miért kínozzák, fenyegetik és ölik meg egymást az emberek? - tette fel a kérdést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a szentmisén. Válasza szerint ez azért lehetséges, mert "Krisztus békéje és a megváltás a világtörténelem végéig szelíden van jelen köztünk", tehát nem kötelező azt elfogadni.

Erdő Péter szerint "Krisztust észre kell venni, és munkatársául kell szegődni", ami a bűnöktől való szabadulást és a békességet eredményezi a Földön. Hozzáfűzte: az emberben kialakuló jót meg kell becsülni, és ragaszkodni kell hozzá, ami csak Isten szabadító hatalma által lehetséges.

II. János Pál pápát idézve az isteni megbocsátás alátámasztásául megjegyezte: "Az isteni irgalom az egyetlen, ami miatt az emberiség még nem pusztította el önmagát." Karácsony ünnepe arra emlékeztet, hogy Isten reményt és jövőt ad az emberiségnek, mert a megtéréssel és a bűnbocsánattal "emberibb lesz körülöttünk a klíma" - fogalmazott.

Erdő Péter a szentmise zárásaként - utalva a 2008-ban megrendezendő Biblia évére - a megjelent mintegy nyolcvan fogvatartottnak kiosztott egy-egy Újszövetséget, majd egy elítélt felolvasta saját karácsonyról szóló versét, illetve megajándékozták a bíborost egy festménnyel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását