2024. április 29. - Péter

Váltás az akadémián

Az őszi igazgatóváltás ellenére zökkenőmentesen tartották meg a már korábban eltervezett programokat a Római Magyar Akadémián - mondta el az MTI-nek Kovács Péter igazgató.
2007. december 21. péntek 09:21 - Hírextra

Csorba Lászlóval, a korábbi direktorral együtt készítették elő a programokat, így nem volt semmiben fennakadás.

Óriási sikernek számít az Ouverture (Nyitány) című képzőművészeti kiállítás, amelynek a megnyitóján november végén 150-160 ember vett részt, s amelyre osztrák, olasz, bosnyák, szlovák, albán és magyar művész alkotásaiból válogatott a két tekintélyes kurátor: Hegyi Loránd és Achille Bonito Oliva.
Az Arte e Roma című műsorújság, a Pesti Est párja decemberi számának címlapján az akadémia tárlatán szereplő Révész László alkotása látható.

A tárlat címe nem véletlen, mert ez valóban nyitány, mégpedig a közép-európai művészek bemutatásának kezdete, de nem egyedül őket láthatják az érdeklődők, hanem együtt egy ázsiai vagy nyugat-európai ország művészeivel közösen.

Februárban például Dél-Korea, amely eddig még nem állított ki Rómában, öt képzőművésszel szerepel négy közép-európai s egy olasz alkotóval együtt az akadémián. Késő tavasszal pedig a közép-európaiak párja Franciaország lesz.

Sokan voltak kíváncsiak Manfredi Bagnai Focacci olasz fotóművész A Tóra képei című kiállítására, amelyen a többi között Piemonte észak-olasz tartomány zsinagógáit láthatták az érdeklődők.
A Salerno melletti Altavilla Silentina 7 ezer lakosú településen mutatták be december 14-én Nico Pirozzi szociológus, újságíró Cilentoi árnyak című könyvét. A kötetben az író föltárja, hogy a Lentiben deportálásra ítélt 30 magyar zsidónak erről a dél-olasz településről küldtek hamis papírokat, hogy megmentsék az életüket.

Jövőre, a Reneszánsz Év keretében megemlékeznek arról, hogy 500 éve halt meg Beatrix királynő, s szeptember 13-án megkoszorúzzák a sírját Nápolyban. Lesz reneszánsz konferencia magyar és olasz résztvevőkkel és zenei programok.

Jövőre lesz a 90. évfordulója, hogy befejeződött az I. világháború. Ebből az alkalomból Goriziában a Római Magyar Akadémia a Habsburg Történeti Intézettel közösen szervez tanácskozást bevonva horvát, szlovén és osztrák történészeket. Dél-Tirolban, a háború másik frontjának színhelyén, ahol több magyar temető is van, kiállítást szerveznek a Magyar Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal közösen - tette hozzá Kovács Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását