2024. április 30. - Katalin, Kitti

Előleg a kórházaknak

Amíg a korábbi évek végén valamennyi kórház kért gazdálkodási előleget az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), az idén a 165 intézmény közül mindössze 52 nyújtotta be 11 milliárd forintot kitevő igényét a január elején esedékes bérek kifizetésér
2007. december 21. péntek 09:25 - Hírextra

A csökkenés egyik oka a bizonytalanság: vissza tudják-e fizetni az összeget a jövő évben, ám a lanyha érdeklődésben közrejátszik az áprilistól bekövetkezett létszámleépítés, így a bérköltségek csökkenése is. Molnár Attila, az OEP főosztályvezető-helyettese azonban leginkább azt vélelmezi, hogy lehet látni a hosszú távú stabilitás első jeleit, kezd helyrerázódni az egészségügyi intézmények gazdálkodása. Ebben jelentős lökést adott számukra a novemberben átutalt 10 milliárd forint többletjuttatás, amelyet e hónapban ugyanennyi követett. A kiegészítő díjazás forrása az idei tb-járulék-többlet és az OEP gyógyító-megelőző kasszájában keletkezett megtakarítás.

Jól jött a kiegészítő díjazás a tetemes adósságot görgető intézményeknek – ismerte el Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Emlékeztetett az egészségügyi tárca év közben végzett felmérésére, amely több mint 60 milliárd forint összegű kórházi adósságról szólt. Újabb felmérésről nem tud, de úgy véli: ekkora adóssághalmazt nem lehet kiváltani a 20 milliárdos többletjuttatással. Így elképzelhetőnek tartja, hogy vannak intézmények, ahol a menedzsment – tartva a tulajdonosok rosszallásától – átütemezteti a beszállítókkal a számlák kiegyenlítését, görgeti az adósságot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását