2024. május 11. - Ferenc

Világhírű sportolók cipői a múzeumban

Cipőmúzeumot nyitott szerdán Somoskőn, a Bazalt Panzióban Angyal János, a Salgótarjáni Ugrógála kitalálója, rendezője és versenyigazgatója.
2007. december 19. szerda 18:45 - Hírextra

A világon is egyedülálló cipőmúzeumban az érdeklődők először láthatják többek között Bubka, Sotomayor, Iszinbajeva, Kosztadinova dedikált cipőit. Ők valamennyien világcsúcstartók, világ- és olimpiai bajnok atléták, és a múzeum számára ajándékozott cipőikhez kiemelkedő eredmények fűződnek.

A páratlan ereklyék gazdái pályafutásuk során 60 világrekordot ugrottak, 31 világbajnoki címet és 8 olimpiát nyertek. A magasugrás és rúdugrás jelenleg is világcsúcsot tartó csillagai, világ- és olimpiai bajnokai valamennyien indultak az eddig húsz alkalommal megrendezett ugrógálán, és szép emlékeket őriznek a városról, illetve a több mint 700 éves somoskői vár lábánál fekvő "Váralja Sportcentrumról".

Angyal János az MTI-nek elmondta, hogy Stefka Kosztadinova - aki ma már a Bolgár Olimpiai Bizottság elnöke - az 1996-ban Atlantában olimpiában bajnokságot nyert cipőjét küldte el, a hatszoros világbajnok, harmincötszörös világcsúcstartó rúdugró Szergej Bubka pedig - aki jelenleg már a nemzetközi atlétikai szövetség alelnöke - arannyal díszített cipőjével tisztelte meg a múzeumot.
Jelena Iszinbajeva húszszoros világcsúcstartó rúdugrónő a legutóbb, Oszakában világbajnoki címet nyert cipőjét küldte el, Javier Sotomayor pedig, aki négyszer nyert az ugrógálán, és 2001-ben Somoskőben búcsúzott az aktív versenyzéstől, kedvenc ugrócipőjét dedikálva személyesen nyújtotta át Angyal Jánosnak.

A névsor Charles Austin olimpiai- és világbajnok magasugró, Makszim Taraszov olimpiai és világbajnok rúdugró, Stefan Holm olimpiai bajnok magasugró, és Blanka Vlasic világbajnok magasugrónő nevével folytatódik. A magyarok közül az egyedüliként 2 méter felett ugró Győrffy Dóra, és az 1979-ben 198 cm-es fedettpályás világrekordot ugró, az év sportolója díjat nyert Mátay Andrea küldte el cipőjét Somoskőre.

A cipőmúzeum Gyulai István nevét viseli, aki 1986 óta az ugrógála fővédnökeként jelentős segítséget nyújtott a gálák színvonalas megrendezéséhez. Támogatásának is köszönhetően a Salgótarjáni Ugrógála fogalommá vált: 1986 és 2006 között 5 földrész 34 országának 573 atlétája versenyzett a nógrádi megyeszékhelyen.

A kiállítás a téli időszakban csak a hétvégéken tekinthető meg, májustól azonban minden nap nyitva lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását